1. Početna
  2. Vesti
  3. Svet
  4. Priručnik za mirovno novinarstvo

Priručnik za mirovno novinarstvo

knjiga

Istanbul, 24. jun 2017. – IPS Foundation Communication Publishing objavio je englesku verziju priručnika za mirovno novinarstvo koji je napisala Sevda Alankuş, profesorka komunikacija sa Univerziteta Kadir Has u Istanbulu.

Šta je mirovno novinarstvo, kako se unutar tog koncepta redefiniše izveštavanje o ratu i miru, konfliktnim područjima i tenzijama među grupama, te šta on znači za tradicionalne novinarske pristupe i pojedine discipline poput novinske fotografije, neka su od pitanja na koje odgovara "Priručnik za mirovno novinarstvo".

Iako prvobitno pisan za područje Turske, priručnik svoju primenu može naći među svim aktivnim novinarima, teoretičarima medijske etike, onima koji obučavaju novinare, te svim zainteresovanim za pitanja uloge medija u društvu i kreiranju i rasipanju tenzija, prenosi portal media.ba. 

Alankuş naglašava da mir nije isto što i primirje i odsustvo konflikta. “Mirovno novinarstvo zahteva pozitivan poredak, poredak koji doprinosi borbi protiv nejednakosti i diskriminacije na osnovu klase, pola, etniciteta, religije…, koji izazivaju tenzije i sukobe", smatra autorka.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…