Pripremljen model novog zakona o zaštiti podataka o ličnosti

Rodoljub Šabić

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić u pismu  predsedniku Vlade, Aleksandru Vučiću, upozorio je na loše stanje u oblasti zaštite podataka o ličnosti i potrebu da se spreče loše posledice koje takvo stanje ima po ljudska prava, proces Evropskih integracija, međunarodne odnose Srbije, rad državnih organa i privredni razvoj.

Poverenik je ocenio da je posebno zabrinjavajuće to što se Vlada zvaničnim dokumentima samoobavezuje da će unaprediti zaštitu podataka o ličnosti u jasno određenim rokovima, a potom to ne čini, ukazujući i na neke neshvatljive primere višegodišnje docnje.

On je najavio da će u najskorije vreme Vladi, odnosno nadležnom ministarstvu dostaviti pripremljen Model novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, ali je ocenio da su ovaj zakon i drugi potrebni propisi samo deo složene slike.

Potrebno je uraditi mnogo toga i na planu jačanja kontrolnih mehanizama i pogotovo na planu edukacije, na prvom mestu državnih službenika, ali i što širih slojeva građana.

Budući da sve to ukazuje na činjenicu da je Srbiji neophodan strateški pristup zaštiti podataka o ličnosti, poverenik je apelovao na predsednika Vlade da svojim autoritetom utiče da nadležna ministarstva pripreme Akcioni plan za sprovođenje Strategije zaštite podataka o ličnosti, da ga Vlada usvoji i da se konačno pristupi realizaciji.

Izvor:  Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…