Primena medijskih zakona kao prioritet

Narodna skupština Republike Srbije

Nakon usvajanja medijskih zakona potrebni su veliki napori vlasti i svih aktera na medijskoj sceni da ne bi ostali mrtvo slovo na papiru.

U Delegaciji EU u Srbiji primenu ovih zakona izdvojili su kao prioritet. Sveobuhvatni paket zakona usvojen je 2. avgusta, a kao osnovne izmene očekuju se izlazak države iz medija do jula 2015, transparentniji sistem trošenja državnog novca u medijima i finansiranje javnih servisa RTS i RTV putem takse a ne pretplate.

Iako su ovakve promene dugo iščekivane usvajanje paketa zakona praćeno je kritikama medijskih udruženja. Najveća zamerka je usvajanje po hitnom postupku, a udruženja su ukazala i da je trebalo propisati minimalan iznos koji će lokalne samouprave izdvajati za medije.

Usvajanje novih medijskih zakona predviđeno je medijskom strategijom pre više od dve i po godine, sa ciljem da se medijsko tržište uredi.

Iako se o zakonskim rešenjima više puta diskutovalo u javnosti, pojedine medijske organizacije su negodovale što se one usvajaju po hitnom postupku.

Opširnije na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…