1. Početna
  2. Borba protiv korupcije
  3. Primaoci socijalne pomoći finansiraju političke stranke

Primaoci socijalne pomoći finansiraju političke stranke

Agencija za borbu protiv korupcije

Prilikom vršenja kontrole finansiranja izbornih kampanja, Agencija za borbu protiv korupcije, u skladu sa svojim nadležnostima, između ostalog, proverava fizička lica koja doniraju sredstva političkim subjektima.

Prilikom te provere, imena tih donatora proveravaju se u različitim bazama podataka. Na taj način, još jednom se došlo do podatka da je određeni broj fizičkih lica koji donira sredstva politički subjektima – korisnik novčane socijalne pomoći u 2014. godini.

Istovremeno, ponovo je primećen trend istovetnih iznosa prilikom uplata priloga fizičkih lica.

Agencija za borbu protiv korupcije je 04.05.2015. godine, uputila dopis Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, sa ciljem da preispita opravdanost dodele sredstava licima koja su u toku 2014. godine bili korisnici sredstava socijalne pomoći, a koja su istovremeno dali prilog političkim subjektima za izbornu kampanju za izbor narodnih poslanika u Narodnu skupštinu Republike Srbije i izbor odbornika u Skupštinu grada Beograda, koji su održani 16. marta 2014. godine.

Agencija je i ranije, u nekoliko navrata, obaveštavala javnost o tome da su korisnici sredstava socijalne pomoći „finansirali“ političke stranke tokom izbornih kampanja 2012. godine.

Ističemo da su skoro sva lica, koja su korisnici socijalne pomoći, vršila uplate političkim strankama sa svog tekućeg računa na račun stranke i time postupala u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti. Ali isto tako postavlja se pitanje kako socijalno najugroženija lica imaju sredstva da daju prilog političkoj stranci u iznosima koji su daleko veći od primljene socijalne pomoći.

Do ovih podataka Agencija je došla tako što je listu svih privatnih donatora prosledila nadležnom Ministarstvu koje je utvrdilo da su pojedina lica korisnici navedene pomoći.

Novčanu socijalnu pomoć u 2014. godini, koristila su 23 fizička lica koja su ujedno bila davaoci priloga političkim strankama za izbornu kampanju u 2014. godini.

Opširnije na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…