1. Početna
  2. Društvo
  3. Zdravstvo
  4. Prijave zbog objavljivanja medicinske dokumentacije Aleksandra Kornica

Prijave zbog objavljivanja medicinske dokumentacije Aleksandra Kornica

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je da je utvrđeno da je iz Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" neovlašćeno izdata medicinska dokumentacija bivšeg direktora "Kurira" Aleksandra Kornica i da će zbog toga biti podnete prekršajne prijave protiv direktora te ustanove i jednog ministra.

Janković je u Beogradu na skupu "Novinar kao žrtva ili žrtvovanje novinarstva" rekao da je poverenik za informacije od javnog značaja nesporno utvrdio da je iz Klinike neovlašćeno izdata dokumentacija Kornica.

"Utvrđeno je da su ministar i direktor ustanove raspolagali tim dokumentom, a na tužiocu je sada da utvrdi ko je neovlašćeno dao novinaru", rekao je Janković.

Ombudsman je rekao da je od početka bilo jasno da je u tom slučaju došlo do kršenja novinarske etike i kodeksa, ali da su državni organi prekršili zakon jer je zdravstvena dokumentacija jednog pacijenta strogo poverljiva.

Janković je najavio i da će uskoro objaviti izvešaj o radu komunalne policije u kome će ukazati na uočene nepravilnosti.

"Sam naziv izveštaja je '30 nezakonitosti u 10 minuta'. Toliko vam mogu reći", rekao je Janković.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić 30. novembra naložio je pokretanje postupka nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Klinici za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" povodom iznošenja podataka o zdravstvenom stanju Aleksandra Kornica u emisiji TV Pink, koja ima nacionalnu frekvenciju.

Nekadašnji direktor "Kurira" Aleksandar Kornic podneo je krivičnu prijavu protiv vlasnika i direktora lista "Informera" Dragana J. Vučićevića i Damira Dragića zbog prinude, povrede slobode govora i podstrekivanja na krivično delo zloupotreba poverenja, ali je tu prijavu odbacilo Više tužilaštvo u Beogradu.

Isto tužilaštvo najavilo je da će protiv Kornica biti pokrenut postupak za krivično delo lažžno prijavljivanje za koje je nadležžno Osnovno javno tužžilašštvo.

Vučićević je na TV Pink pokazivao medicinsku dokumentaciju Kornica, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je nekadašnji direktor "Kurira" ozbiljno bolestan i da ga zloupotrebljavaju.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…