Prijatelji dece Srbije pozivaju medije da potpišu i primenjuju „Pravilnik protiv zloupotrebe dece u medijske svrhe“

novinari

Beograd, 14. septembar 2021. – Udruženje Prijatelji dece Srbije poziva one medijske kuće koje to već nisu učinile, da potpišu Memorandum o razumevanju i prihvatanju Pravilnika protiv zloupotrebe dece u medijske svrhe, objavljenog 2019. godine.

Povodom odluke Saveta za štampu, ovo udruženje se oglasilo saopštenjem za javnost koje prenosimo u celosti.

Članovi Komisije za žalbe su zaključili da postoji javni interes da se zna za postojanje organizovane kriminalne grupe…

Međutim, iznošenjem pojedinosti brutalnosti, objavljivanjem fotografija iskasapljenih tela žrtava i naslovima koji sadrže opise ubistava i mučenja, otišlo se u najprizemniji i uznemirujuću senzacionalizam.

Komisija za žalbe Saveta za štampu jednoglasno je ocenila osnovanom žalbu organizacije Prijatelji dece Srbije povodom izveštavanja o slučajevima mučenja i ubistava kriminalnog klana u periodu od 18. jula do 16. avgusta 2021. godine u listovima i portalima: Informer, Kurir, Alo, Republika.rs, Telegraf.rs, a doneta je odluka da su navedeni mediji prekršili Kodeks novinara Srbije u više članova.

Navedeni listovi i portali su u izveštavanju o ovom slučaju, većina u više navrata, naslovnom stranom, tekstovima, kao i blokovima i sadržajem na online platformama, izvršili ekstremno negativan uticaj na emocionalni, moralni, intelektualni i socijalni razvoj svakog deteta koje se našlo izloženo ovim sadržajima, sa nesagledivim posledicama. Takođe, gotovo svi navedeni mediji u vreme zatvaranja ove žalbe nisu prestajali sa eksploatacijom navedenog slučaja.

Smatramo da je ovim postupcima naneta izuzetno velika šteta interesima svakog deteta u našem društvu:

  • grubim kršenjem prava deteta i Kodeksa novinara,
  • izlaganje dece brutalnim, ekstremno surovim, neprimerenim i uznemiravajućim sadržajima,
  • širenjem informacije bez ikakvog javnog značaja, senzacionalističke i suprotne svakom profesionalnom i ljudskom moralu,
  • širenjem scena eksplicitnog nasilja i mučenja sa smrtnim ishodom.

U odluci Saveta za štampu između ostalog stoji:

“Kodeks novinara Srbije nedvosmisleno zabranjuje novinarima upotrebu neprimerenih, uznemiravajućih, pornografskih i svih drugih sadržaja koji mogu imati štetan uticaj na decu i nalaže mi obavezu da poštuju i štite prava dece, kao i prava i dostojanstvo žrtava zločina i njihovih porodica. Ove obavezu su, po oceni Komisije, prilikom izveštavanja o ovom slučaju potpuno zanemarene.”

“Komisija takođe smatra da je podnosilac žalbe u pravu kada tvrdi da je nije prihvatljiv izgovor medija da ti tekstovi nisu namenjeni deci i, pogotovo, prebacivanje odgovorosti isključivo na roditelje, koji bi trebalo da kontrolišu kakve medijske sadržaje prate njihova deca. Ovo je naročito zbog toga što su uznemirujući sadržaji objavljeni i na naslovnim stranama, tako da je moglo da ih vidi svako dete koje prolazi pored kioska ili nešto kupuje na njemu. Isto je i sa objavama na portalima – postavljene su i dostupne.”

Prijatelji dece Srbije apeluju na medijske kuće da poštuju postojeće regulative. Takođe, pozivamo one koje to već nisu učinile, da potpišu Memorandum o razumevanju i prihvatanju Pravilnika protiv zloupotrebe dece u medijske svrhe, objavljenog 2019. godine.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…