Prihodi od naknada u oblasti životne sredine 2022. smanjeni za 1,0 odsto

filantropija
Foto: pixabay.com

Beograd – Prihodi od naknada u oblasti životne sredine su 2022. godine iznosili 241,63 milijarde dinara, što je za 1,0 odsto manje nego prethodne godine.

To je objavio Republički zavod za statistiku (RZS).

Najveće učešće u strukturi prihoda imale su kategorije energetske naknade i to 87,2 odsto i naknade u oblasti saobraćaja 7,2 odsto, dok su naknade za zagađenje i naknade za korišćenje resursa učestvovale sa 3,8 odsto, odnosno sa 1,7 odsto respektivno.

Sa stanovišta vrsta institucionalnih jedinica koje plaćaju naknade, najveći deo naknada u 2022. godini platili su proizvođači 61,1 odsto, dok je učešće domaćinstava, kao potrošača, u ukupnim prihodima iznosilo 38,8 odsto.

U 2022. godini učešće prihoda od naknada u oblasti životne sredine u bruto domaćem proizvodu iznosilo je 3,4 odsto.

Ove naknade su jedan od ekonomskih instrumenata za kontrolu zagađenja i upravljanje prirodnim resursima, čiji je cilj da utiču na ponašanje ekonomskih subjekata, proizvođača i potrošača.

Račun prati četiri vrste naknada i to energetske naknade, naknade u oblasti saobraćaja, isključujući gorivo za saobraćaj, zatim naknade na zagađenje, kao i naknade na korišćenje resursa.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…