Pribeov izveštaj: Model za rešavanje političkih kriza na Zapadnom Balkanu

Evropske integracije

Beograd, 17. jul 2020. – Pribeov izveštaj, koji je pomogao u rešenju političke krize u Makedoniji 2015, sastavila je grupa nezavisnih eksperata na čelu sa bivšim direktorom za Zapadni Balkan u Evropskoj komisiji Rajnhardom Pribeom.

O tome kako bi uvođenje tzv. „Pribe izveštaja“ u svim zemljama Zapadnog Balkana doprinelo borbi protiv zarobljavanja države pisala je istraživačica BCBP Jelena Pejić.

Sačinjen je u junu 2015, u jeku političke krize u Makedoniji izazvane aferom objavljivanja prisluškivanih telefonskih razgovora koji su otkrili umešanost tada vladajućeg VMRO-DPMNE u mnoge korupcione prakse, uključujući mešanje u rad pravosuđa, manipulacije izbornog procesa, kontrolu nad medijima i potpuno odsustvo nadzora nad bezbednosnim službama.

Evropska komisija koja je posredovala između političkih aktera u Makedoniji, okupila je grupu nezavisnih stručnjaka, na čelu sa Pribeom sa zadatkom da istraži sistemske probleme vladavine prava.

Izveštaj je objavljen u junu 2015, a u junu 2016. je uz posredovanje EU i SAD postignut Pržinski sporazum između lidera četiri najveće partije u Makedoniji koji je predvideo zakonske i institucionalne promene koje treba da budu završene vanrednim parlamentarnim izborima.

Po „Pribeovom modelu“ u decembru 2019. je izrađen i izveštaj za Bosnu i Hercegovinu u kojem je konstatovano „zabrinjavajuće nazadovanje“ u oblasti vladavine prava i naglašeno da pravosudni sistem ne uspeva da se izbori sa ozbiljnim slučajevima kriminala i korupcije.

Izveštaj nezavisnih viših eksperata o pitanjima vladavine prave u BiH„, koji je Pribe tada predstavio u Briselu, bio je rezultat Inicijative EU za pojačano praćenje vladavine prava u BiH. Ta inicijativa se 2019. bavila osnovnim uzrocima manjkavosti vladavine prava u BiH, u okviru Mišljenja Komisije o zahtevu BiH za članstvo u EU.

U BiH se „problemi sistemske vladavine prava ne pojavljuju samo unutar pravosuđa, oni utiču i na sva druga područja„, navedeno je u tom izveštaju uz ukazivanje da „kao važna komponenta sistema vladavine zakona, postojeća nadzorna i preventivna tela moraju obavljati svoje dužnosti uz odlučnost i odgovornost„, a važnu ulogu imaju i civilno društvo i mediji.

Koalicija PrEUgovor je u novembru 2018. objavila dokument pod nazivom „Zašto nam pride treba i Pribe izveštaj“ u kom se i predlaže izrađivanje Pribe izveštaja za Srbiju.

Redovni izveštaji o napretku koje Komisija objavljuje često su uvijeni u ustaljene fraze diplomatskog jezika, koje odišu konstruktivnom dvoznačnošću, a njihov sadržaj pročešljan je na nekoliko nivoa, tako da u konačnoj verziji izgubi oštrinu prilikom dijagnostifikovanja problema. Najzad, većina izveštaja organizovana je tako da odvojeno prikazuje napredak u svakoj oblasti„, stoji u ovom predlogu, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…