Prezentacija u Valjevu konkursa u okviru programa podrške neformalnim grupama

učionica
Foto: pixabay.com

Valjevo – Prezentacija Konkursa u okviru programa podrške neformalnim grupama i razgovor o detaljima ove podrške biće održana u Valjevu 22. februara u 11 sati u prostorijama Kafea MMF Avantura, Birčaninova 128B.

Konkurs je deo projekta „EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji“ usmerenog na osnaživanje procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji kroz kreiranje podsticajnog okruženja za civilno društvo i aktivno učešće aktera van sistema javne uprave u procesima donošenja odluka.

Neke od aktivnosti koje neformalne grupe mogu sprovoditi u okviru ovog programa su kampanje za podizanje svesti lokalnog stanovništva o određenom problemu (koje mogu biti i onlajn i oflajn), zatim uređenje javnog prostora (parkovi, međublokovski prostor, pešačke i biciklističke staze itd.) ili angažovanje zajednice kroz različite formate (peticije, tribine, ulične akcije, itd).

Od podržanih neformalnih grupa se očekuje da deluju i rade u svojoj lokalnoj zajednici da doprinose dobrobiti zajednice i pronalaženju rešenja za konkretne probleme/izazove.

 Kada je reč o finansijskoj podršci, neformalne grupe mogu konkurisati za projekte u maksimalnoj vrednosti do 235.000,00 RSD.

Odabrane neformalne grupe za podršku, projekte će realizovati, prvenstveno, uz podršku posredničkih organizacija EU Resurs centra i ta podrška će se sastojati iz dva segmenta:

  • programskog – posredničke organizacije će pomoći neformalnim grupama u implementaciji projekata i ostvarivanju postavljenog cilja kroz pružanje mentorske i ekspertske podrške;
  • finansijskog – sva plaćanja neformalnih grupa biće realizovana preko posredničkih organizacija u skladu sa odobrenim budžetima neformalnih grupa.

Period trajanja projekta je od tri do pet meseci, a odabrane neformalne grupe su u obavezi da svoje projekte realizuju u periodu od 1. maja do 30. septembra 2024. godine.

Konkurs se realizuje u okviru projekta „EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji“ koji, od 2023. do 2026. godine, Beogradska otvorena škola sprovodi u partnerstvu s organizacijama civilnog društva: Novosadska novinarska škola, ENECA, Užički centar za prava deteta, Nova planska praksa, Sigurne staze, Mladi poljoprivrednici Srbije i međunarodnim partnerom, fondacijom Fridrih Ebert (Friedrich Ebert Stiftung).

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…