Presuda: Tender za “Prokop“ protivzakonit

 Upravni sud doneo je presudu kojom se uvažava tužbeni zahtev Topličkog centra za demokratiju i lјudska prava, građanskog nadzornika u javnoj nabavci "Prokop", i poništava rešenje Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki od 04.07.2014. godine. Presudom II-9 U. 10959/14, Republičkoj komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki naloženo je da donese novo i na zakonu zasnovano rešenje, u skladu sa pravnim shvatanjem i primedbama Upravnog suda.
 
Sud je u potpunosti uvažio argumentaciju Topličkog centra za demokratiju i lјudska prava i presudio da je u postupku javne nabavke "Prokop" prekršen član 23 Zakona o javnim nabavkama, na šta je građanski nadzornik javno ukazivao više od godinu dana.
 
Borba dela građanskog društva za uvođenje reda i proterivanje zloupotreba i korupcije iz postupaka javnih nabavki, posebno onih u koje je, poput "Prokop-a", duboko involvirana visoka politika, ovoga puta je dala rezultate, ali i otvorila pitanje odgovornosti članova Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki (Hana Hukić, Vesna Gojković Milin i Branislav Cvetković) koji su, izrugujući se pravu i pravdi, omogućili stupanje na snagu protivzakonitog ugovora u poslu vrednom gotovo 26 miliona evra.
 
Da bi istina bila potpuna, dužni smo da ukažemo i na tendenciozno nepostupanje Uprave za javne nabavke, koju je građanski nadzornik blagovremeno upozorio na kršenje antikorupcijskih odredaba Zakona o javnim nabavkama u ovom postupku, kao i da podsetimo na bahatost predsednika Odbora za finansije Skupštine Srbije Verolјuba Arsića koji je, udalјivši predstavnika građanskog nadzornika sa sednice Odbora, na prizeman i primitivan način pokušao da zataška istinu o ovoj skandaloznoj javnoj nabavci. 
 
Dok presuda Upravnog suda ohrabruje, važno je naglasiti da javna nabavka "Prokop", duboko suprotstavlјena pravu, moralu i javnom interesu, opominje u šta se može pretvoriti društvo u kojem se zakoni i nezavisno i profesionalno postupanje institucija podrede marketinškim prioritetima Vlade i finansijskim motivima uticajnih pojedinaca i interesnih grupa.
 
Zbog svega viđenog i prikrivanog u javnoj nabavci "Prokop", Koalicija za nadzor javnih finansija poziva nadležne institucije, stručnu javnost i građansko društvo da pažlјivo prate predstojeća dešavnja i preduzmu sve mere da spreče eventualne dodatne protivzakonitosti koje se, od onih koji su ih već činili, i u buduće mogu očekivati.

Izvor: Koalicija za nadzor javnih finansija

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…