1. Početna
  2. Društvo
  3. Preporuka o razrešenju direktora VBA po zakonu

Preporuka o razrešenju direktora VBA po zakonu

Saša Janković

Zaštitnik građana  Saša Janković izjavio je da je razrešenje direktora Vojnobezbednosne agencije (VBA) Petra Cvetkovića tražio u skladu sa Zakonom o zaštitniku građana, jer je njegov posao da obavi kontrolu i preporuči mere.

Janković je povodom izjave predsednika Srbije Tomislava Nikolića da je pogrešio u proceduri kada je tražio smenu direktora VBA, rekao da Zakon o zaštitniku građana stavlja na raspolaganje i javnu preporuku za razrešenje funkcionera.

Kamo sreće da ovim proceduralnim stvarima ne moram da opterećujem građane, ali moram. Ne bilo ko, već predsednik je rekao da je zaštitnik građana pogrešio u proceduri, a reč predsednika obavezuje, makar na odgovor„, rekao je Janković.

Janković je objasnio da Nikolić nije odmah odbio preporuku, već je tražio stav ministra odbrane Bratislava Gašića, koji ga je obavestio da direktora VBA treba unaprediti.

Sve je to formalno ispravno i elegantno urađeno. Zato mi je nejasno o čemu je pričao predsednik Srbije kada je rekao da misli da sam pogrešio u proceduri, a on me je upozorio, pa sam ja prihvatio. Čini mi se da je predsednik prevideo razliku između zakonom propisane preporuke i zakonom propisanog predloga za razrešenje„, rekao je Janković.

Obmudsman je podsetio da je ključno je da je istim aktom preporučio razrešenje direktora VBA, kao i Gašića, jer su obojica odgovorni za prekoračenje ovlašćenja VBA na štetu prava građana, prikrivanje prekoračenja, ometanje postupka kontrole i odbijanje zakonom propisane saradnje sa ombudsmanom.

Kako je Janković objasnio, zbog toga ministru odbrane koji je ovlašćen za razrešenje direktora VBA, nije preporučio da donese odluku o tom razrešenju.

Nikolić juče novinarima u Beogradu rekao da misli da je ombudsman pogrešio u proceduri, i da ga je na to upozorio, što je on i prihvatio.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…