Preminuo osnivač i glavni urednik nedeljnika Vreme Dragoljub Žarković

Dragoljub Žarković

Beograd, 05. februar 2020. – Redakcija Vremena je sa žaljenjem obavestila čitaoce i prijatelje da je glavni urednik ovog nedeljnika Dragoljub Žarković preminuo posle kraće i teške bolesti.

Dragoljub Žarković, osnivač je Vremena i njegov glavni urednik od 1991. godine.

Pre toga bio je novinar i urednik u novinskim kućama Politika (1974-1987) i Borba (1987-1990).

Bio je radijski komentator Slobodne Evrope (1993-1998), sarađivao je sa WDR (Nemački narodni radio) i povremeno pisao za čitav niz listova u Evropi (italijanska Republika, austrijski Standard…)

Usavršavao se u SAD, kao gost Udruženja američkih urednika.

Bio je autor je više televizijskih emisija i projekata.

Kasnije tokom karijere bio je stalni je kolumnista dnevnog lista Politika i predavač na Fakultetu političkih nauka, gde je bio i član Saveta fakulteta.

Bio je prvi predsednik Udruženja profesionalnih novinara Srbije iz koga je kasnije nastalo Nezavisno udruženje novinara Srbije i počasni član više međunarodnih medijskih asocijacija.

Godine 2016. objavio je Naprednu knjigu, sa podnaslovom „Godine uspona Aleksandra Vučića„.

Svi biografski podaci, međutim, nisu dovoljni da dočaraju njegovu uredničku i novinarsku lucidnost, talenat i neverovatnu veštinu komunikacije i harizmu.

Žaretovim odlaskom redakcija Vremena izgubila je sopstveni koren i veliki deo identiteta.

Pamtićemo ga po svemu, a najviše po spremnosti da na sopstvenim leđima ponese najveći teret pritisaka i da čak žrtvuje i sebe kako bi poštedeo redakciju i sačuvao njen integritet i kredibilitet.

Vreme i mesto komemoracije i sahrane objavićemo naknadno, navodi se na kraju saopštenja nedeljnika Vreme.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…