Preminula Latinka Perović

Foto: mc.rs

Beograd – Jugoslovenska istoričarka i političarka Latinka Perović preminula je u Beogradu u 90. godini.

Bila je predsednica Antifašističkog fronta žena Srbije (AFŽ), a dužnost sekretara Saveza komunista Srbije obavljala je od 1968. do 1972. godine.

Smatrali su je najuticajnijom ženom u zemlji u to vreme i jedinom koja je svoju poziciju stekla zahvaljujući svojoj inteligenciji, sposobnosti i ambicijama.

U okršaju sa liberalnim krilom Saveza komunista Srbije, 1972. godine Josip Broz Tito smenjuje je sa pozicije sekretara, zajedno sa predsednikom Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije Markom Nikezićem.

Doktorirala je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu 1975. godine a od 1976. do 1998. godine radila je na Institutu za noviju istoriju Srbije kao naučna savetnica.

Bila je oštar kritičar režima Slobodana Miloševića a posle 2000. godine bila je članica Političkog saveta Liberalno-demokratske partije (LDP) i Građanskog demokratskog foruma.

Bila je glavna i odgovorna urednica časopisa „Tokovi istorije“ i urednica Biblioteke „Korijeni„.

Bavila se istorijom društvenih ideja u Srbiji, ideologijom ruskog narodnjaštva, rusko-srpskim revolucionarnim vezama i procesima modernizacije Srbije u drugoj polovini 19. veka.

Uz desetine članaka i rasprava objavila je deset knjiga i više knjiga odgovarajućiih istorijskih izvora.

Rođena je u Kragujevcu 1933. godine.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…