Premijer Rumunije podneo ostavku zbog izostanka stranačke podrške

Bukurešt, Rumunija

Bukurešt, 16. januar 2018. – Rumunski premijer Mihaj Tudoze podneo je ostavku na tu funkciju jer mu je zbog unutarpartijskih trvenja podršku uskratila vladajuća Socijaldemokratska partija.

Stranačkom vođstvu je bilo potrebno pet sati rasprave da izglasaju nepoverenje premijeru najviše zbog sukoba sa liderom stranke Liviu Dragneom za koga upućeni kažu da vuče sve političke konce u zemlji. Tudoze je izjavio da odlazi "uzdignute glave", nešto više od šest meseci pošto je postao premijer.

Predsednik Klaus Johanis, političar desnog centra, je 16. januara za vršioca dužnosti premijera imenovao dosadašnjeg ministra odbrane Mihaja Fifora.

Po drugi put za sedam meseci, socijaldemokrate "obaraju" sopstvenog premijera. U 2016. su izglasale nepoverenje sopstvenoj vladi zbog sukoba Dragnee s tadašnjim premijerom Sorinom Grindeanuom.

Unutarpartijski sukob Dragnee i Tudozea  je u javnost dospeo pre nedelju dana nakon što je Tudoze pozvao ministarku unutrašnjih poslova Karmen Dan da podnese ostavku, optuživši je da laže. Dan, bliska saveznica Dragnee, odbila je da se povuče.

Pre toga, u televizijskom intervjuu, Tudoze je otvoreno optužio Draganea za donošenje ključnih odluka bez konsultacija sa drugim liderima stranke.

Dragnea ne može da bude premijer jer je krivično osuđen zbog nameštanja rezultata izbora. Tužioci su u novembru zamrzli njegovu imovinu zbog istrage za zloupotrebu fondova EU. On negira sve optužbe.

Nakon ostavke premijera, Dragnea je rekao: "Zaključak sastanka stranke je da ne možemo da nastavimo ovako jer je situacija konfliktna između partije i vlade, kao i unutar vlade."

Novi politički potres došao je uoči istorijske posete japanskog premijera Šinzo Abea Bukureštu, a i najavljuje nove probleme u Rumuniji koja je jedna od najsiromašnijih zemalja Evropske unije, preplavljena korupcionaškim skandalima.

Rumunski analitičari se slažu da vladajuća stranka samo ponavlja scenario od prošle godine. Konflikt je "između Dragnee, koji želi da kontroliše vladu i svakog premijera koji odbija da izvršava njegova naređenja", rekao je Kristijan Pantaci, urednik HotNews.ro portala.

Dragnea je novinarima rekao da je „napravio dva loša izbora“ za premijere i dodao da neće ponoviti istu „grešku“.

Odlazak Tudozea je treća velika kriza u redovima Socijaldemokratske stranke, PSD, od kada su se vratili na vlast u decembru 2016, jedva godinu dana nakon smrtonosnog požara u noćnom klubu za koji je okrivljena korupcija.

U 2017, rumunska vlada je je bila primorana da menja po političare povoljne antikorupcijske zakone, posle najvećih protesta viđenih u zemlji od pada diktatorskog režima Nikolae Čaušeskua 1989.

Protesti nisu, međutim, sprečili PSD da odobri novi set kontroverznih pravosudnih reformi u decembru, za koje stručnjaci kažu da smanjuju nezavisnost sudija i ograničavaju moć poznate organzacije za borbu protiv korupcije, DNA. Brisel i Vašington su izrazili zabrinutost zbog loših razultata borbe protiv korupcije u Rumuniji.

Na spoljnopolitičkom planu, u svom kratkotrajnom mandatu, Tudoze će biti upamćen po skandalu sa susednom Mađarskom. U reakciji na zahtev tri predstavnika mađarske manjine za autonomiju dela Rumunije u kojoj Mađari čine znatan deo populacije, Tudoze je za privatnu Realitatea televiziju rekao: "Poslao sam poruku da ako se seklerska (Sekleri je naziv za etničke Mađare u Transilvaniji, prim. aut) zastava zaviori na tamošnjim institucijama, svi će se njihati s njom. Autonomija za Seklerse ne dolazi u obzir."

Odgovorio mu je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavom da je sasvim neprihvatljivo da u 21. veku u Evropi neko preti čitavoj nacionalnoj zajednici i njenim liderima vešanjem i da je takvom izjavom Tudoze sebe iskjučio iz zajednice pristojnih evropskih političara.

Rumunija je jedna od najmlađih članica EU u koju je, zajedno sa Bugarskom, primljena 1. januara 2007. Ima približno 20 miliona stanovnika, a prema podacima Svetske banke, bruto domaći proizvod je 2016. bio blizu 187 milijardi dolara, a BDP po stanovniku oko 9,5 hiljada dolara, preneo je Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…