Prekršajne prijave protiv 11 javnih preduzeća

Vlada Republike Srbije

Upravni inspektorat Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave podneo je zahteve za pokretanje prekršajnog postupka protiv odgovornih lica u 11 javnih preduzeća, jer nisu izradili Informator o radu ili sadržina informatora nije u skladu s propisima, saopštilo je to ministarstvo.Informator o radu nije izradjen u javnim preduzećima Železnice Srbije, Srbijavode, Srbijagas, Zavod za udžbenike, Putevi Srbije, Nacionalni park Kopaonik, Park Palić, Infrastruktura železnice, Resavica, Park prirode Mokra gora i Elektroprivreda Srbije.

Zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka podneti su u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Upravni inspektorat Ministarstva podseća da je pojačao nadzor u primeni tog zakona u delu koji se odnosi na objavljivanje Informatora o radu na internet prezentacijama javnih preduzeća, kao i na obavezu javnih preduzeća da, kao organi javne vlasti, postupaju po zahtevima građana za slobodan pristup informacijama, a kao imaoci javnih ovlašćenja da sastavljaju i objavljuju informatore o radu.

Ministarstvo je ponovilo da je neophodno pojačati kapacitete unutar svih državnih organa kako bi se ispunila obaveza da dosledno primenjuju odredbe Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Cilj nije da se poveća broj prekršajnih prijava već da se obezbedi transparentnost rada javnih preduzeća, u skladu sa Zakonom.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…