Preko milion evra iz Brisela za realizaciju međunarodnih omladinskih inicijativa

Organizacijama iz Srbije je samo u jednom roku za predaju projekata odobreno preko milion evra iz Brisela za realizaciju međunarodnih omladinskih inicijativa.

Nakon velikog broja poslatih projekata iz Srbije  u Brisel u prvom roku za predaju projekata u 2016-oj, organizacije iz Srbije su nastavila uspešno učešće u Erazmus+ programu Evropske unije sa 21 odobrenim projektom ukupne vrednosti 1.039.231 evra! Organizacije i institucije iz Srbije nastavljaju uspešno učešće Srbije započeto u 2015. godini kada je Srbija bila najuspešnija na Balkanu u omladinskoj komponenti Erazmus+ programa.

U okviru prvog poziva za zapadni Balkan u okviru Erazmus+: Mladi u akciji, ukupno je sa Balkana pristiglo 171 projekat sa 101 projektom poslatim iz Srbije. Od tog broja, Izvršna agencija iz Brisela je podržala 37 projekata na celom Balkanu, od čega su 21 iz Srbije ili čak 56% svih odobrenih projekata na Balkanu.

Velika zastupljenost projekata iz Srbije u ukupnom broju govori o tome da organizacije iz Srbije kontinuirano razvijaju kvalitetne projekte i da je Srbija spremna za punopravno u programu Erazmus+. Punopravno učešće je neophodno ostvariti ne samo radi ispunjavanja obaveza iz Pregovaračkog poglavlja 26, već i radi otvaranja mogućnosti za povlačenje znatno većih sredstava za podršku mobilnosti i usavršavanju mladih iz Srbije.

Iz odobrenih sredstava, više od milion evra biće uloženo u realizaciju 21 međunarodne omladinske inicijative iz Srbije, u oblastima: socijalne inkluzije, interkulturnog učenja, zapošljavanja mladih, razvoja omladinskog rada, održivog razvoja, energetske efikasnosti, internet tehnologija, podrške migrantima, podrške preduzetništva mladih i osnaživanja mladih iz ranjivih kategorija.

U okviru odobrenih projekata u ovom roku i u prethodnoj godini, mladi iz Evrope posećuju Srbiju, uče i usavršavaju se okviru obuka, kampova, e-obrazovanja i drugih aktivnosti koje za njih organizuju stručnjaci iz Srbije i EU. Takođe, putem odobrenih projekata, mladi iz Srbije nastavljaju da besplatno putuju i usavršavaju se u drugim zemljama Evrope.

Izvor: Grupa ''Hajde da…''

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…