Preko 10% predloga građana EU zahteva promenu Ugovora Evropske unije

Evropa

Brisel, 18. april 2022. – Analiza preporuka građana sa Konferencije o budućnosti Evrope (CoFoE) pokazala je da 12% predloga zahteva izmene Ugovora EU da bi bile primenjene.

Stručnjak za pravo EU Alberto Alemano (Alemanno) razmatrao je 178 predloga sa skupova u okviru Koneferencije o budućnosti Evrope između decembra 2021. i februara 2022.

CoFoE predstavlja EU eksperiment deliberativne demokratije gde hiljade građana iz zemalja širom bloka daje predloge o tome kako žele da EU funkcioniše i na šta, prema njihovom mišljenju, treba da se forkusira.

Predlozi su sada pod lupom plenarne sednice Konferencije na kojoj učestvuju građani, organizacije civilnog društva, EU i nacionalni političari.

Svih 178 preporuka sa četiri građanska panela klasifikovali smo u četiri kategorije„, napisao je Alemano na Tviteru.

Kako je naveo, za 23 preporuke nije potrebna nikakva akcija, 21 zahteva akciju na nivou države članice, EU može da sprovede 113 a 21 zahteva promenu Ugovora EU.

Sve preporuke koje spadaju u poslednju kategoriju podrazumevaju ili institucionalnu reformu (4) ili prenos novih nadležnosti u oblasti socijalne zaštite (7), obrazovanja (5), zdravstva (2), poreza (2) i energetike (1)„, precizirao je ekspert za EU pravo.

Međutim, kalkulacije potpredsednice Evropske komisije Vere Jurove pokazuju da ravno polovina predloga građana zahteva promene Ugovora.

Komisija nije saopštila kako se do toga došlo. Oni koji su radili sa Alemanom na studiji misle da je procena EK veća jer je „kabinet Jurove smatrao da je svaka preporuka građana kojom se traži neka akcija EU ostvariva samo kroz akciju koju vodi EU dok naš metod predviđa mogućnost akcije država članica u međusobnoj koordinaciji„.

Od početka procesa organizatori CoFoE govore da će se sprovođenje preporuka obaviti u skladu sa zakonodavnim procesom EU.

Međutim, izmene Ugovora EU mogle bi da izazovu uznemirenje u Komisiji koja je ranije rekla da nije voljna za to.

Predsedavajući CoFoE Gi Verhofstat rekao je novinarima da ne može da zamisli situaciju u kojoj Savet, EK ili Evropski parlament kažu da ne prate preporuke građana.

Zadatak plenarnog sastanka biće da reaguje i izađe u susret svakom. Od toga se ne može pobeći„, rekao je Verhofstat.

Potpredsednica EK za demokratiju i demografiju koja vodi rad EK na CoFoE Dubravka Šuica kaže da Ugovori mogu da se promene ako građani to traže, iako bi to bio poslednji korak.

EK će uvek podržati proces. Da sumiram, ako građani traže promene Ugovora, podržaćemo to, ali, kao što sam rekla, u skladu sa našom zakonodavnom ulogom„, kazala je Šuica.

CoFoE će biti završena početkom maja na ceremoniji u Evropskom parlamentu u Strazburu. Nakon toga, institucije će početi sa primenom preporuka građana u kreiranju politika EU, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…