Predstavljeni rezultati rada Ustavnog suda u 2013. godini

sudijski čekić

Predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić održala je, u Ustavnom sudu, konferenciju za novinare na kojoj je predstavila rezultate rada Suda u 2013. godini.

Ocenjujući rad Ustavnog suda u prošloj godini, predsednica je, pored ostalog, rekla da možemo biti zadovoljni rezultatima rada u 2013. godini, ali da će Sud i u narednom periodu preduzeti sve mere da obezbedi efikasniju zaštitu, Ustavom garantovanih, ljudskih prava i sloboda.

– Nijedna odluka koju je Ustavni sud doneo tokom 2013. godine, u bilo kom predmetu, u bilo kojoj vrsti svojih nadležnosti, nije bila pogrešna – kazala je predsednica Ustavnog suda i dodala da je to ono što je najvažnije i ono što je osnovna uloga Ustavnog suda, da ono što radi bude zasnovano i utemeljeno na Ustavu i važećim propisima.

Kako je objasnila, Ustavnom sudu je u 2013. godini upućeno 12.419 podnesaka, povodom kojih je formirano 11.654 predmeta ustavnih žalbi i 418 predmeta iz drugih ustavnosudskih nadležnosti, od čega su 322 predmeta u kojima se traži ocena ustavnosti zakona ili ocena ustavnosti i zakonitosti drugih opštih akata.

– Beležimo dalji trend povećanja priliva novih predmeta, tako da je za 4,5 odsto povećan broj predmeta koji se odnose na zahteve za ocenu ustavnosti i zakonitosti opštih akata, a za 15,74 odsto broj predmeta formiranih povodom ustavnih žalbi – rekla je predsednica Ilić Prelić i istakla da je u oblasti ustavnih žalbi, prosečni mesečni priliv dostigao broj od 1.000 novih predmeta.

Opširnije o rezultatima rada Ustavnog suda u 2013. godini možete pročitati na sajtu Ustavnog suda Srbije.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…