Predstavljena uputstva o upotrebi veštačke inteligencije u novinarstvu

novinarka
Foto: pixabay.com

Pariz – Međunarodna organizacija Reporteri bez granica (RSF), uz podršku drugih medijskih asocijacija, predstavila je uputstva o upotrebi veštačke inteligencije (AI) u novinarstvu.

U dokumentu se navodi da AI predstavlja značajan pomak u načinu prikupljanja informacija, potrage za istinom, pričanja priča i širenja ideja i da će značajno promeniti novinarstvo.

Dokument donosi i 10 ključnih pravila koja moraju postati obavezna za medijske organizacije i novinare u pogledu primene AI.

Prvo pravilo je da novinarska etika mora usmeravati kako mediji i novinari koriste tehnologiju, a drugo da ljudske odluke moraju ostati ključne pri uredničkim izborima i dugotrajnim strategijama.

Dokument poziva da AI sistemi ranije prođu nezavisnu evaluaciju i da medijske kuće uvek ostanu odgovorne za sadržaj koji objavljuju.

Mediji, takođe, moraju biti transparentni u vezi korišćenja sistema AI i garantovati autentičnost i istinitost objava.

U dokumentu se poziva da se jasno označi razlika između ljudskog i generisanog sadržaja, a da AI sadržaj oslikava pluralizam mišljenja i da novinari i medijske kuće budu angažovani u opštem nadzoru primene AI.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…