Predstavljena prva strategija za jednakost LGBTIQ osoba u EU

Helena Dali, Vera Jurova

Brisel, 12. novembar 2020. – Evropska komisija predstavila je prvu EU Strategiju za ravnopravnost LGBTIQ osoba.

Strategiju je najavila predsednica EK Ursula fon der Lajen u svom prvom govoru o stanju Unije u septembru.

Kako je navela EK, iako se poslednjih godina beleži napredak ka ravnopravnosti LGBTIQ osoba, njih 43% i dalje se oseća diskriminisano a pandemija korona virusa je samo pogoršala situaciju.

Strategija se bavi nejednakostima i izazovima koji pogađaju LGBTIQ osobe i predviđa niz mera za narednih pet godina.

U dokumentu se predlaže da se spisak krivičnih dela proširi da obuhvati zločin iz mržnje prema LGBTIQ osobama.

Takođe Strategija osigurava da se bojazni LGBTIQ zajednice bolje odražavaju u kreiranju politika EU kako bi i oni imali jednake mogućnosti da napreduju i participiraju u punoj meri u društvu.

Svako treba da se oseća slobodnim da bude onakav kakav je, bez straha i progona.. Prva strategija na nivou EU će ojačati naše zajedničke napore da obezbedimo da se svi tretiraju jednako„, rekla je potpredsednica EK za vrednosti i transparentnost Vera Jurova.

Strategijom za ravnopravnost LGBTIQ osoba 2020-2025 predviđen je niz mera oko četiri stuba tog dokumenta – borbe protiv diskriminacije, osiguranja bezbednosti LGBTIQ osoba, izgradnje inkluzivnog društva i borbe za jednakost LGBTIQ u svetu.

Jednakost i nediskriminacija su osnovne vrednosti i osnovna prava u EU. To znači da svi u EU treba da se osećaju bezbedno i slobodno bez straha od diskriminacije ili nasilja zbog seksualne orijentacije, rodnog identiteta… Još smo daleko od pune inkluzije i prihvatanja koje LGBTIQ osobe zaslužuju„, rekla je evropska komesarka za jednakost Helena Dali.

Pod vođstvom komesarke Dali i uz podršku Radne grupe za jednakost, Komisija će integrisati borbu protiv diskriminacije LGBTIQ osoba u sve politike i glavne inicijative EU.

Komisija je navela i da ohrabruje članice da razvijaju najbolje prakse i naprave svoje akcione planove a ona će pratiti  sprovođenje Strategije i 2023. predstaviti izveštaj o napretku.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…