Predstavljena monografija o reditelju i književniku Živojinu Žiki Pavloviću

Foto: kinoteka.org.rs/Zorana Mandić

Beograd – U Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu  održana je promocija monografije posvećene velikom srpskom i jugoslovenskom reditelju i scenaristi Živojinu Pavloviću, povodom 90 godina od njegovog rođenja i 25 godina od smrti.

Monografija je nastala kao zajednički projekat Jugoslovenske kinoteke i Slovenske kinoteke iz Ljubljane, a knjiga je objavljena u dva izdanja – na srpskom i slovenačkom jeziku.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić naglasio je da monografija ne predstavlja definitivni sud o Pavloviću, već „opsežan pokušaj da se njegovo delo sagleda iz novog ugla“.

Mračna slika sveta, prljavi prostori u kojima se nalaze junaci, naličje margine jednog društva, sve su to odlike njegovog stvaralaštva u filmovima. I koliko god bili teški i gorki, mi ne želimo da prestanemo da gledamo te filmove Žike Pavlovića jer znamo da se u njima krije duboka istina„, rekao je Pantelić.

Varja Močnik u ime Slovenske kinoteke u Ljubljani istakla je da monografija o Pavloviću predstavlja retrospektivu filmova velikog autora.

Neke filmove sam gledala prvi put na velikom platnu i bila očarana. Gledajući ‘Buđenje pacova’ u bioskopu je nešto sasvim drugo u odnosu na mali ekran. Nezamislivo, neuporedivo. Živojin Pavlović je bio izuzetan reditelj, srpski, jugoslovenski, slovenački, i smatram da se kulturno-politički prostor može razumeti u životu i stvaralaštvu prema toj okolini u kojoj je radio„, rekla je ona.

Književnik i novinar Goran Gocić naveo je da je književno stvaralaštvo Živojina Pavlovića gotovo nepregledno i da je reč o „gigantskom opusu“ koji je pretočen u filmove.

Delovalo mi je nemoguće da od romana ‘Hajka’ može da se snimi film. Onda sam gledao film i video da je Žika od te knjige napravio akcioni film. Nije mi izgledalo da to tako treba da se radi. Onda sam posle dugo godina ponovo seo da pročitam taj roman i posle odgledao film ‘Hajka’ i shvatio da je to jedini idealan način na koji taj roman može da se adaptira za platno„, rekao je Gocić.

Filmološkinja Ivana Kronja je rekla da joj je Živojin Pavlović bio jedan od omiljenih reditelja i pisaca i dodala da je on bio jedan od najboljih filmskih stilista.

Ona je značaj Pavlovića uporedila sa značajem reditelja Ingmara Bergmana i Mikelanđela Antonionija.

Nakon promocije prikazana je digitalno restaurisana verzija Pavlovićevog filma „Buđenje pacova“ (1967), a publika će imati priliku da vidi delove digitalno restaurisanog filma „Zaseda“ (1969) koju Jugoslovenska kinoteka priprema u okviru evropskog projekta „Sezona filmskih klasika„.

Premijera restaurisane verzije zakazana je za 28. decembar, na dan prve svetske projekcije tog filma – u Parizu, 1985. godine.

Živojin Pavlović je dvostruki dobitnik NIN-ove nagrade za romane „Zid smrti“ (1985) i „Lapot“ (1992), a za zbirku pripovedaka „Kriške vremena“ (1993) dobio je Andrićevu nagradu.

Među filmovima koje je radio su „Žive vode„, „Kad budem mrtav i beo„, „Crveno klasje„, „Let mrtve ptice„, „Zadah tela“ i „Dezerter„.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Laguna objavila knjigu o Rolingstonsima

_______
Beograd – Knjiga „Stone Age: Šezdeset godina Rolingstounsa“ novinarke Lesli En Džouns, u prevodu Dejana Cukića, nalazi se u prodaji, saopštila je izdavačka kuća Laguna. „U knjizi ‘Stone Age: Šezdeset…
Film, Kultura

Filmart raspisao tri konkursa za Interakciju 2024.

_______
Požega – Nezavisni filmski centar Filmart iz Požege je, povodom održavanja Interakcije 2024, raspisao konkurse za učešće u devetnaestom Studentskom filmskom kampu, na dvanaestom izdanju Radionice dokumentarnog filma, kao i…