Predstavljena knjiga o pisanju scenarija “Spasi mačku!” Blejka Snajdera

Foto: fcs.rs

Beograd – Promocija knjige “Spasi mačku!” američkog autora – scenariste Blejka Snajdera, u izdanju Filmskog centra Srbije održana je u Galeriji Artgert Kulturnog centra Beograda.

O veoma važnoj knjizi za pisanje scenarija govorili su: Anja Ilić – direktorka Audio-vizuelnog centra Republike Srpske, Saša Radojević – filmski reditelj i scenarista, Boris Grgurević – scenarista i Gordan Matić, direktor FCS i filmski reditelj, dok je moderator bio Miroljub Stojanović – filmski kritičar i teoretičar.

Delo Blejka Snajdera “Spasi mačku!” ima i svoj podnaslov – ”Poslednja knjiga o pisanju scenarija koja će ti zatrebati”, i obrađuje teme razne teme kao – sastavni elementi filma, prilagođavanje glavnog junaka opštoj zamisli filma, važnost žanrova i klasifikovanje filmova.

Gordan Matić, prvi čovek FCS-a smatra da navedena knjiga jeste vodič za scenariste i možda pisce novela koji može da uputi kreativce kako je “neko drugi rešio neki problem gde ste se vi zaglavili”.

Poznati reditelj uglavnom je i potpisivao svoja scenarija u igrano-dokumentarnim projektima – “Žućko: Priča o Radivoju Koraću” (2011) i “Pucnji u Marseju” (2021), te kaže da je “Spasi mačku!” značajno štivo, pitka knjiga koju mogu čitati i srednjoškolci, te je ovde plan “kako da ne grešite u pisanju”.

Podrazumevate se da ovde znate da pišete scenario, i knjiga vam pruža smernice kako to da se poboljša, zato je ovo vodič u tom pravcu kako se stvara uspešan scenario, šta treba da bude na trejleru pre nego što napišete tekst”, objasnio je Matić i osvrnuo se na proces – pičinga.

Ti susreti sa potencijalnim producentima su veoma važni. Svaki pičing je efektan kada autor u samo par rečenica objasni o čemu je njegov scenario, odnosno budući film. Takvi projekti uvek najbolje prolaze, a ne da se predugo priča o tome. Producenti vole da im se kratko objasni, da ih uverite zašto baš u vaš film treba da investiraju svoj novac”, objasnio je Matić i napomenuo da ovakve knjige mogu poslužiti kao udžbenici za izučavanje.

On se osvrnuo danas na veliki procvat industrije zabave u svetu u pogledu dominacije TV serija na mnogim platformama gde prednjači servis “Netflix”, te da su one neminovno došle u prvi plan, kao i kod nas u hiper-produkciji domaćeg igranog programa na malim ekranima.

Takođe je naveo da u mnogim besomučnim adaptacijama u Holivudu, nije uvek sve dobar materijal za pisanje, i akcentovao je primer hita “Lara Croft: Tomb Raider”, da je to dobra igrica, ali ne nudi ništa zanimljivo za film.

Ranijih godina smo imali autentične reditelje koji su se pojavili i ostavili traga kao Stiven Spilberg, Džordž Lukas ili Robert Zemekis, ali danas u novom Holivudu, na prste jedne ruke se može prebrojati ko se izdvojio. A na televiziji, reditelji se u SAD gledaju kao – izvođači radova”, kaže Matić.

Urednik na RTS-u dramaturg i reditelj nezavisnih ostvarenja Saša Radojević rekao je da ovo delo napisano još 2005. godine predstavlja neku vrstu priručnika, tačnije više putokaza u pravcu kreiranja scenarija za filmove koji imaju ambiciju da budu uspešni.

Kako je Radojević objasnio, knjiga je vezana za američki film, i ta praksa se odnosi na Holivud, te da je ovde prvenstveno u prvom planu kako nastaju komercijalni hitovi, a ne umetnička ostvarenja.

Režiser i scenarista je primetio da se razlikuje domaća edukacija o pisanju scenarija na Fakultetu dramskih umetnosti od američkog pristupa, ali se u nekim segmentima i podudaraju.

U predgovoru knjige Šila Henahen Tejlor je zapisala da autor Blejk Snajder maestralno definiše osnove pravljenja filma: zaplet, strukturu, kasting, marketing, i čini da njegova knjiga “bude svima dostupna, a i kako bi se ove njegove ideje sprovele u praksi”.

Razlikuje se žanrovska klasifikacija po svemu što postoji u knjigama o filmu. Govori se o sinopsisu kao početnoj ideji i usmerava se ka tome šta je ideja jednog scenarija, ili tema, kako oni nazivaju – “logline”. Autor daje niz filmova koji nastaju prema tom modelu i receptu pisanja za komercijalni film. Komedije, drame, trileri, to je žanrovski univerzum filmova koji nastaju u Americi”, približio je temu Radojević i ponovio da autor ističe prvenstveno kako se kreira komercijalni hit, blokbaster.

Knjiga može da komunicira sa velikim brojem ljudi, a usmerena je na sve koji žele da budu uspešni filmski scenaristi”, naglasio je Saša Radojević.

Direktorka Audio-vizuelnog centra Republike Srpske – Anja Ilić je pohvalila da knjiga predstavlja pravi zanat za pisanje scenarija, tako da je srećna što je njena ustanova ušla u ovaj izdavački projekat zajedno sa FCS.

Ona je otkrila da taj Audio vizuelni centar postoji tek godinu i po dana, ali da su za to vreme imali ogroman broj raznolikih aktivnosti, gde spada i 11 raspisanih konkursa za buduće filmske projekte, kao što je razvoj scenarija za filmove i TV serije, takođe organizuju festivale.

Blejk Snajder (1957- 2009) je započeo karijeru scenariste na Diznijevoj TV seriji “Kids Incorporated”, za koju je napisao 13 epizoda, a onda se potpuno okrenuo pisanju scenarija bez prethodnog naručioca. Blejk je velikim studijima prodao mnogo originalnih scenarija i pičeva, a jedan od tih projekata je prodao Stivenu Spilbergu.

Televizijski scenarista Boris Grgurović je čitao tu knjigu na engleskom jeziku i smatra da su sva ta dela na temu scenarija neka vrsta varijacije “Poetike” od Aristotela.

On smatra da je neophodno da postoje ovakve knjige i da je potrebno da ih scenaristi čitaju sve više kao vodič i pravilnik, pri čemu “onda pravimo sami svoj koordinatni sistem, sve zavisi kome odgovara neka struktura”.

Opet, scenarista podseća da je i sam autor Snajder u ovoj knjizi iz osam poglavlja naglasio da ne znači da će neko napisati uspešan scenario nakon što pročita njegovu knjigu.

Holivud je odavno u krizi, to svi znamo, a TV serije u svetu su neka vrsta dekadencije, i predstavljaju novu vrstu pripovedanja. Serije piscima pružaju veću slobodu i autorstvo nego na filmu. To vidim i iz svog iskustva, imao sam prilike da radim na domaćim serijama, gde su scenaristi ipak autori, a ne leva smetala. Mada je bilo reditelja koji misle da sam ja samo daktilograf, onih koji misle da sam višak na snimanju, ali i režisera kojima sam potreban na setu”, opisao je iskustvo Grgurević, koji je bio u timovima scenarista za serije “Jutro će promeniti sve”, “Azbuka našeg života”, “Blok 27”.

On je istakao da su mu veoma značile “sobe za pisce” ili “Writer’s Room”, gde više scenarista dobija razne ideje u grupi i onda kreiraju sadržaj za buduće snimanje, te da je sve više i žena danas u dramaturgiji, posebno u Srbiji na pozorišnoj sceni gde apsolutno dominiraju (Biljana Srbljanović, Milena Marković…).

Snajder je bio producent dva filma, sarađivao je sa kompanijama i studijima- “Universal”, “Disney”, “FoxFamily TV”.

Potpisao je scenario za hit komediju “Stani ili će moja mama pucati” (1992) Rodžera Spotisvuda, gde glavnu ulogu tumači Silvester Stalone i dečji film “Blank Check” (1994) Ruperta Vajnrajta.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…