Predstavljen zbornik o Vasku Popi

Zbirka "Sazvežđe Vaska Pope"

Beograd – Povodom stogodišnjice rođenja pesnika Vaska Pope (1922-1991), u Biblioteci grad Beograda, predstavljen je zbornik „Sazvežđa Vaska Pope“, koji je priredio akademik Mihailo Pantić.

Direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov  je istakla da je Pantićev zbornik „savršen“ i nada se da će naići na veliku pažnju naše kulturne javnosti.

Zbornik „Sazvežđe Vaska Pope”, objavljen u ediciji BGB “Vrhovi“, sadrži Popine autopoetičke priloge i odabrane stihove, kao i tekstove renomiranih stvaralaca poput Čarlsa Simića, Predraga Palavestre i Muharema Pervića koji govore o Popinom odnosu sa najznačajnijim piscima i intelektualcima njegovog doba.

Pantić je rekao da je u zborniku naglasak na pesniku Popi, a ne na njegovoj poeziji, pošto se ona izdašno preštampava i nalazi se u školskim programima.

Meni je u prvom planu bio pokušaj da približim figuru pesnika. Ona se do izvesne mere izmakla. Sve je manje ljudi koji svedoče da su poznavali Popu. Ja sam jedan od njih„, istakao je Pantić.

Podsetivši da je kao mlad upoznao Popu, od koga tada nije bio dobio traženi intervju, Pantić je odlučio sada da zbornik počne napravivši „izmišljeni intervju sa Popom„. Intervju sadrži stvarne pesnikove reči, rečenice i izjave koje je Pantić složio u celine i napisao svoja pitanja.

Pantić je istakao da je tim intervjuom „do izvesne mere nadoknadio ono što inače u tradiciji nije postojalo – govor Pope o sopstvenoj poeziji„.

Popa se nije izjašnjavao o svojoj poeziiji ili je to činio na sekundaran način. Čak je u nekim fragmentima proslovio neku reč o pesmi, o tome kako razume sam pesnički zanat. Ja sam od fragmenata sklopio celovitu priču o tome kako pesnik vidi sam sebe i svoje stvaralaštvo„, naveo je akademik SANU.

Pantić je rekao da je zbornikom želeo da napravi spomenicu Popi, odnosno zbirku tekstova koji iskazuju poštovanje za njega kao stvaraoca i ukazuju na njegov značaj.

Pokazalo se da su pojedinačna svedočenja, uspomene i zapisi o Popi, kad ih uzmete, napravili jednu vrstu mozaičnog portreta ili nehotične biografije„, naveo je Pantić.

.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…