Predstavljen vodič za bolje izveštavanje o ravnopravnosti

Beograd, 10. decembar2016. – Vodič za novinare koji se bave temama ravnopravnosti i diskriminacije predstavljen je  u Beogradu, i trebalo bi da medijima učini pristupačnim domaći i međunarodni antidiskriminacioni okvir.

Uz informacije o načinima postupanja i primere iz prakse Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Evropskog suda za ljudska prava, publikacija "Borba za ravnopravnost" sadrži i listu antidiskriminatornih, rodno senzitivnih i manje poznatih termina sa objašnjenjima.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je na predstavljanju vodiča da on nije zamišljen kao udžbenik, već kao alat koji će pomoći svima u izveštavanju.

Ona je zahvalila medijima koji s tom institucijom učestvuju u izgradnju društva u kojem se svi međusobno bolje razumeju, više poštuju, u kojem smo spremni da čujemo drugo i drugačije mišljenje i da poštujemo različitosti.

"Samo takva spremnost vodi u konstruktivan dijalog i nalaženje rešenja za bilo koji problem u bilo kojoj sferi društva", rekla je Janković i konstatovala da mediji imaju veliki značaj na formiranje javnog i ličnog mišljenja.

Dodajući da istraživanja pokazuju da ne postoji veliko interesovanje u društvu za pitanje diskriminacije i ravnopravnosti, kao i da mediji nedovoljno pokrivaju tu oblast, poverenica je rekla da je situacija bolja u poslednjih godinu dana i da bi volela da se to nastavi.

"Interesovanje je sada mnogo veće i mediji su adekvatno izveštavali, ali daleko je to od idealne slike", rekla je Janković.

Šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio istakao je da je uloga medija da preuzmu vodeću ulogu u jačanju društva u kojem nema mesta diskriminaciji.

"Uvek je neophodno naglasiti koliko je ključna uloga medija i novinara u podizanju svesti u slučajevima diskriminacije", rekao je Oricio.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…