Predstavljen sajt Cenzolovka

Fondacija Slavko Ćuruvija danas je, uz podršku Ambasade Australije, predstavila novoosnovani sajt Cenzolovka, pokrenut radi jačanja svesti u javnosti o potrebi zaštite slobode govora i informisanja građana o problemima u radu medija.

Na predstavljanju Cenzolovke, sajta o slobodi medija, izvršni direktor Fondacije Ilir Gaši je u beogradskom Medija centru rekao da je on namenjen široj publici i da je njegov cilj da služi kao neka vrsta javnog pamćenja.

Očigledno je da teme u medijima i javnosti imaju rok trajanja i ljudi posle nekog vremena prestanu da misle i debatuju o tome. Mi smatramo da pitanja o slobodi medija ne smeju da izađu iz fokusa javnosti, rekao je Gaši navodeći razloge ua osnivanje Cenzolovke.

On je ocenio da je važno da postoji javnost koja shvata značaj postojanja medija koji brane javni interes i istakao neophodnost da građani budu spremni da se u tom smislu i angažuju.

Mora da postoji pritisak javnosti koja će tražiti informacije od javnog interesa i to je način da se poboljša i rad medija, naveo je Gaši na skupu pod nazivom „Kritička javnost i pritisci na medije u Srbiji“.

Glavni urednik portala Južne vesti iz Niša Predrag Blagojević je ocenio da je jedan od najvećih problema sa kojima se suočavaju lokalni mediji što gro njihovog budžeta dolazi od javnih službi, gradova i opština. On je objasnio da se novac za medije u lokalnim sredinama deli bez ikakvih kriterijuma i da su često ugovori o tome nedostupni javnosti.

Glavni urednik Prvog programa Radio Beograda Đorđe Vlajić rekao je da odnosi političara sa novinarima i medijima u Srbiji nisu dovoljno jasni i da je to razlog malog poveranja javnosti u medije.

Stvara se utisak da svako može sa svakim i to dovodi u pitanje vrednosni sistem, rekao je Vlajić i ocenio da to kvari medijski i socijalni ambijent u Srbiji, koja još nije izašla iz tranzicije.

Vlasnik i direktor Novinske agencije FoNet Zoran Sekulić ocenio je da je pravi trenutak za razgovor o medijskim slobodama u Srbiji, s obzirom da su u Skupštinu Srbije poslati medijski zakoni. Sekulić je naveo da, uprkos manjkavostima, predlozi medijskih zakona odražavju ono što je zapisano u Medijskoj strategiji.

Pitanje od milion dolara je kako će izgledati primena tog zakonodavstva i da li će to samo po sebi doneti bolje novinarstvo, kao i jasniju i čistiju medijsku scenu i ravnopravne startne pozicije na tržištu, rekao je Sekulić. On je naveo da smatra da je usvajanje medijskih zakona potreban, ali ne i dovoljan uslov za bolje novinarstvo u Srbiji.

Ambasadorka Australije Džulija Fini je rekla da je ta zemlja podržala Fondaciju Slavko Ćuruvija u pokretanju sajta Cenzlovka, jer je to važno za razvoj demokratije u Srbiji.

Australijski političar Bob Mekmalan, koji je bio na predstavljanju sajta Cenzolovka, rekao je da u Australiji postoji snažna javna debata o svim važnim pitanjima i da se ona vodi kroz nezavisne medije.

Ceo snimak konferencije možete pogledati na sajtu Medija centra Beograd.

Izvor: Fonet/Medija centar Beograd

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…