1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Srbija i EU
  5. Predstavljen projekat osnaživanja Roma u cilju smanjenja traženja azila

Predstavljen projekat osnaživanja Roma u cilju smanjenja traženja azila

Dosadašnji rezultati pilot projekta za pomoć mladim romskim porodicama u Srbiji kako bi se poboljšao njihov položaj i smanjila njihova potreba da traže azil u Nemačkoj i zemljama zapadne Evrope ohrabrujući su, izjavio je izvršni direktor Adventističke razvojne i humanitarne organizacije (Adra) Igor Mitrović, predstavljajući projekat u Beogradu.

Mitrović je istakao da su u pilot projekat koji se sprovodi od juna do oktobra 2015. godine uključena 32 mlada Roma iz Zemuna i Zemun polja sa ciljem da im se pomogne da izađu iz siromaštva putem ekonomskog osnaživanja i stručnog usavršavanja, kako ne bi bili „prinuđeni da iz ekonomskih razloga budu tražioci azila“.

Dosadašnji rezultati dovoljno su ohrabrujući da se pokaže da kada se udruže raznovrsni partneri kojima je stalo do dobrobiti mladih Roma, kada nešto gradimo na dugogodišnjem iskustvu i ne samo na profesionalnim, već i na ljudskim vezama, moguć je samo uspeh. To je model koji smo probali i u koji verujemo da ćemo i dalje ulagati„, rekao je izvršni direktor Adre za Srbiju.

On je zahvalio i Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke i organizaciji Adra Nemačka na saradnji i izrazio nadu da će pilot projekat biti uspešno završen, što će „omogućiti da romske porodice izađu iz siromaštva„.
Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman kazao je da Srbija predstavlja sigurnu zemlju, što znači da ne postoje osnovi za traženje političkog azila u Nemačkoj i zemljama zapadne Evrope.

Samo 0,2 odsto zahteva za azil je do sada odobreno. Ubuduće, proces traženja azila biće ubrzan i tražioci će tokom procesa biti smešteni u prihvatni centar. Druga promena odnosi se na to da tražioci neće dobijati novac, već samo podršku, a onima kojima azil ne bude odobren biće zabranjeno nekoliko godina da uđu u Nemačku, sve u cilju da se poboljšaju uslovi života Roma u Srbiji„, rekao je Ditman.

Rukovodilac projekta Danilo Rakić naveo je da u Srbiji najveći broj zahteva za azil podnose upravo Romi i napomenuo da ekonomski problemi, odnosno siromaštvo nisu razlog za traženje azila.

U projekat su uključeni mladi do 30 godina, većinom ženskog pola, koji će po završetku primiti novčane grantove kako bi nakon stručnog usavršavanja dobili priliku i da rade, naveo je direktor Osnovne škole „Branko Pešić“ u Zemunu Nenad Ćirić i dodao da su učesnici projekta polaznici ili bivši učenici te škole.

Izvor: Medija centar Beograd

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…