1. Početna
  2. Vesti
  3. Srbija
  4. Predstavljen predlog Deklaracije o pomirenju srpskog i albanskog naroda

Predstavljen predlog Deklaracije o pomirenju srpskog i albanskog naroda

Stranka Slobode i pravde

Beograd, 25. maj 2019. – Stranka Slobode i pravde predstavila je predlog Deklaracije o pomirenju srpskog i albanskog naroda.

Deklaracija predviđa put rešavanja životnih problema ljudi, dok je statusno pitanje ostavljeno po strani, jer ga u ovom trenutku nije moguće rešiti zbog sasvim suprotnih pozicija.

Ovo je efektna mešavina poziva na pomirenje, promovisanje dobrih stvari iz zajedničke prošlosti i uklanjanje prepreka koje odnose opterećuju“, rekao je potpredsednik SSP Borko Stefanović, nekadašnji šef pregovarčkog tima sa Prištinom, navodeći da dve „otuđene oligarhije“ u Beogradu i Prištini ne mogu da doveđu po pomirenja.

On je rekao da ponuđeni dokument predstavlja „jasan pravac kretanja dva naroda, koji ne žele da budu zarobljeni u rovovima mržnje i neprekidnim raspravama čije viđenje statusa je ispravno“.

Naše viđenje statusa Kosova i Metohije je poznato, mi ne želimo da ga u ovom dokumentu isturamo kao bilo kakav element koji će odbiti suprotnu stranu, kao što smo svesni njihovog viđenja statusa Kosova i Metohije“, rekao je Stefanović.

On je napomenuo da je ponuđeni dokument predlog i „stavljen je na neku vrstu javne rasprave „, tako da će biti usvojene sve reakcije koje mogu da pomognu.

Predsednik SSP Dragan Đilas je istakao da se problemi života ljudi mogu rešiti „zajedno, ako smo spremni, otvoreni, hoćemo da sarađujemo, naravno uz pomoć međunarodne zajednice“, kao i da režimi u Beogradu i Prištini koriste kosovski problem za „unutrašnje političke svrhe“.

Ovo će biti politika stranke koju predvodim kada budemo vlast, na ovome ćemo insistirati kao početnom papiru za dalji razgovor“, rekao je Đilas o Deklaraciji, navodeći da „život ne čeka na političare“ tako da se što pre moraju rešavati problemi koji opterećuju život ljudi, kao što je, na primer, sloboda kretanja.

On je ponovio da je najavljena skupštinska sednica u ponedeljak, na kojoj će predsednik Srbije Aleksandar Vučić govoriti o Kosovu, „fingirana“.

Mi na njoj nećemo učestvovati“, rekao je Đilas.

Ponuđena Deklaracija predviđa usvajanje niza protokola – o saradnji bezbednosnih i pravosudnih sistema, slobodi kretanja, rešavanju imovinskih pitanja, ekonomskoj saradnji, saradnji u oblasti kulture, sprota, medija, obrazovanja, lečenja.

U Deklaraciji se navodi i da sadašnji politički i istorijski momenat iziskuje strpljivo i dugoročno rešavanje, a nikako brza rešenja koja prete da izazovu sukobe na Balkanu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…