Predstavljen izveštaj o finansiranju političkih aktivnosti u prvoj polovini 2014. godine

Agencija za borbu protiv korupcije

Agencija za borbu protiv korupcije predstavila je danas u amfiteatru Narodne banke Srbije Izveštaj o finansiranju političkih aktivnosti u izbornim kampanjama u prvoj polovini 2014. godine, u okviru Projekta za reformu pravosuđa i odgovornu vlast (JRGA).

Ovom prilikom Agencija je još jednom ukazala na važnost zajedničke borbe protiv korupcije i transparentnog finansiranja političkih stranaka, kao i saradnju sa narodnim poslanicima, članovima Republičke izborne komisije, predstavnicima organa javne uprave, međunarodnih organizacija, civilnog društva, kao i predstavnicima medija.

Učesnicima su se obratili Tatjana Babić, direktor Agencije za borbu protiv korupcije, Marijana Trifunović-Stefanović, vođa komponente za odgovornu vlast Projekta za reformu pravosuđa i odgovornu vlast (JRGA) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), prof. dr Zoran Stojiljković, član Odbora Agencije, Ružica Stojiljković, načelnik Službe za kontrolu finansiranja političkih subjekata i Natalija Ristivojević, samostalni savetnik u Službi.

U drugom delu, u stručnoj diskusiji o normativnom okviru i efikasnijoj kontroli finansiranja političkih subjekata govorili si Vladimir Goati i Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija, Djorđe Vukadinović iz Centra za demokratiju i slobodne izbore i Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja. U diskusiji je učestvovao i Veroljub Arsić, predsednik Odbora za finansiranje, republički budzet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

Objavljivanjem ovog izveštaja Agencija za borbu protiv korupcije izražava uverenje da su kontrola i nadzor, kao i objavljivanje rezultata nalaza, osnovna pretpostavka za podizanje kapaciteta organa zaduženih za kontrolu izbora. Ovim izveštajem ispunjava se pravo građana da znaju gde odlazi njihov novac, kao i pod kojim uslovima ga dobijaju oni koji učestvuju na izborima, a ujedno ovo je i prvi korak kojim se formira solidna osnova za široku javnu raspravu o ponašanju izbornih aktera i održivosti postojećih zakonskih rešenja.

Izveštaj je dostupan na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…