Predstavljen EU program „Građani, jednakost, prava i vrednosti“

Foto: minljmpdd.gov.rs

Beograd – Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog organizovalo je prezentaciju EU programa „Građani, jednakost, prava i vrednosti“ na kojoj je prisustvovalo oko 40 predstavnika organizacija civilnog društva.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra Žarko Stepanović naglasio je veliki značaj učešća Srbije u ovom programu, a program je predstavila Željka Markulin iz Ureda za udruge.

Ona je prenela iskustvo Hrvatske, koja učestvuje u ovom programu od 2021. godine, saopštili su iz ministarstva.

Opšti cilj programa je zaštita i promovisanje prava i vrednosti sadržanih u Ugovorima, Povelji o osnovnim pravima i u međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima, naročito kroz podršku organizacijama civilnog društva i drugim akterima koji su aktivni na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i transnacionalnom nivou.

Program podstiče učešće regionalnih i lokalnih organizacija civilnog društva i to je najveći program do sada koji je namenjen promociji i zaštiti vrednosti  Evropske unije: demokratije, vladavine prava, osnovnih prava, transparentnosti i dobrog upravljanja.

Za cilj ima jačanje demokratije u Evropi i podizanje svesti građana o pravima i vrednostima sadržanima u osnovnim Ugovorima i Povelji EU o osnovnim pravima, pružajući finansijsku podršku neprofitnom sektoru u promociji tih prava i zajedničkih vrednosti.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…