Predstavljaju se kandidati za generalnog sekretara UN

Generalna skupština Ujedinjenih nacija

Prvi put u 70 godina dugoj istoriji Ujedinjenih nacija sve članice svetske organizacije dobile su priliku da "propitaju" kandidate za generalnog sekretara, čime će se uobičajeno tajni proces izbora prvog diplomate sveta učiniti trasnparentijim.

Među osam kandidata koji će tokom tri dana u Generalnoj skupštini obrazlagati svoje ideje o upravljanju svetskim krizama i globalnom organizacijom četvoro je iz bivše Jugoslavije a ukupno šestoro iz istočne Evrope. Pri tome su od osam kandidata četiri žene. Kandidata će imati i Srbija jer će vlada 12. aprila, kako prenose mediji, odlučiti da Srbija podrži kandidaturu Vuka Jeremića.
 
Generalna skupština UN odgovorila je 2015. na zahtev mnogobrojnih zemalja da se naslednik Ban Kimuna izabere u mnogo otvorenijem procesu usvojivši jednoglasno rezoluciju kojom se omogućavaju razgovori na temu kako bi kandidati za mesto generalnog sekretara odgovorili na globalne krize i upravljali velikom birokratijom UN.
 
Poveljom UN predviđeno je da generalnog sekretara biraju 193 članice Generalne skupštine na preporuku petnaestočlanog Saveta bezbednosti. U praksi to znači da pet stalnih članica Saveta – SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska, imaju pravo veta kod izbora kandidata. To se neće promeniti ni kada se bude odlučivalo koga preporučiti za naslednika Ban Kimuna čiji se drugi petogodišnji mandat završava 31. decembra.
 
Ipak, kako je u nedavnom intervjuu istakao predsedavajući Generalnoj skupštini UN Mogens Liketoft (Lykketoft), dvočasovni razgovori sa svakim od osmoro dosadašnjih kandidata koji počinju 12. aprila imaju "potencijal" za neke promene.
 
Ukoliko se pojavi vodeći kandidat i oko njega se okupi "kritičan" broj zemalja "mislim da će biti veoma teško, možda i nemoguće, da Savet bezbednosti izađe sa drugim kandidatom", rekao je Liketoft.
 
Međutim, ako trka bude neizvesna, tada će Savet bezbednosti "imati odlučujući uticaj u još većoj meri", smatra predsedavajući Generalnoj skupštini UN.
 
U rezoluciji usvojenoj u septembru 2015. ističe se potreba za "rodnim i geografskim balansom uz zadovoljavanje najviših mogućih zahteva" kod izbora novog generalnog sekretara UN.
 
S obzirom na pravilo regionalne rotacije, posao generalnog sekretara trebalo bi da dobije neko iz istočne Evrope.
 
Zemlje istočne Evrope, uključujući Rusiju, ukazuju da nikada nisu imale generalnog sekretara i kažu da je red na njih.
 
Takođe generalni sekretar nikada nije bila žena i mnoge zemlje su za to da UN konačno dobiju šeficu.
 
U rezoluciji se sve zemlje pozivaju "da razmotre kandidovanje žene" ali i ističe da kandidati moraju da budu veoma kompetentni.
 
Trenutno su u igri četiri žene i isto toliko muškaraca i to šest kandidata iz istočne Evrope, jedan iz zapadne i jedan iz azijsko-pacifičkog regiona.
 
Kandidati za prvog čoveka UN su bivši makedonski ministar spoljnih poslova Srđan Kerim, bivša hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić, bivši crnogorski premijer i sadašnji ministar spoljnih poslova Igor Lukšić, bivši slovenački predsednik Danilo Turk, generalna direktorka UNESCO Irina Bokova (Bugarska), bivška moldavska ministarka spoljnih poslova Natalija German (Natalia Gherman), bivši šef UNHCR i bivši portugalski premijer Antonio Gutereš, i bivša premijerka Novog Zelanda Helen Klark (Clark) koja vodi UNDP.
 
"Uveren sam da će se pojaviti još kandidata, to je sigurno, ali koliko, to ne znam", kazao je Liketoft, prenela je agencija AP.
 
Za ulazak u trku za poziciju generalnog sekretara UN nema roka ali diplomate kažu da Savet bezbednosti očekuje da prve razgovore o kandidatima počne krajem jula. Savet bezbednosti će glasati sa "podstiče" ili "obeshrabruje" o svakom kandidatu i ti rezultati će biti javno objavljeni.
 
Kao mogući kandidati koji će ući u trku u poslednji čas u hodnicima UN pominju se dve žene – nemačka kancelarka Angela Merkel koja navodno nije mnogo zainteresovana za taj posao, i Kristalina Georgijeva, još jedna Bugarka, bivša visoka zvaničnica Svetske banke a sada evropska komesarka za budžet.
 
Neki posmatrači kažu da je koncentracija moći u rukama pet stalnih članica Saveta bezbednosti često za rezultat imala šefove UN kao "figure", koji su više bili sekretari nego generalni.
 
Direktorka UN Asosiešn-UK (UNA-UK) Natali Samarasinge (Natalie Samarasinghe) i jedna od osnivača kampanje 1 za 7 milijardi koja se zalaže za reformu procesa izbora generalnog sekretara UN kaže da je u celoj istoriji UN Savet bezbednosti uvek vodio računa da izabere kandidata "koji neće talasati i koji će mu praviti najmanje problema".
 
Sada je došlo do promena zahvaljujući novom, otvorenijem procesu koji Savet bezbednosti ne može "potpuno da ignoriše", istakla je Samarasinge.
 
Britanski ambasador u UN Metju Rajkroft (Matthew Rycroft), koji ohrabruje "kredibilne kandidate" da uđu u trku, kazao je da će intervjui sa kandidatima biti "veoma važni" za konačnu odluku.
 
"Ako je kandidat dobar na slušanju, to svakako uvećava šanse da ga članovi Saveta bezbednosti ohrabre u procesu", rekao je Rajkroft.
 
Međutim, ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin mnogo je oprezniji i kaže da slušanje "može" uticati na odluku pet stalnih članica Saveta bezbednosti.
 
"Za nas je važno da sledeći generalni sekretar uživa najširu moguću podršku među članicama UN", dodao je Čurkin.
 
Ambasador Ukrajine (nestalne članice Saveta bezvbednosti) u UN Volodimir Jelčenko opisao je novi proces kao "vrlo korisnu vežbu, iako sa mnogo, mnogo nejasnih pitanja kada je reč o ishodu i oko toga šta će biti konačna platforma da se presudi o kvalitetu svakog od osam kandidata".
 
Kampanja 1 za 7 milijardi koju, prema rečima Samarasinge, podržava 750 nevladinih organizacija iz sveta takođe poziva da naredni generalni sekretar dobije jedan duži mandat kako bi bio što nezavisniji od svetskih sila.
 
Liketoft kaže da Pokret nesvrstanih, koji predstavlja više od 100 zemalja u razvoju, podržava tu ideju ali da on ne zna da li će nesvrstani pokušati da se izbore u Generalnoj skupštini za rezoluciju o jednom mandatu, verovatno sedmogodišnjem.
 
Intervjui sa kandidatima trajaće do 14. aprila a Liketoft očekuje da posle toga krene druga runda sa novim kandidatima koji se očekuju.
 
Generalni sekretar Ban Kimun neće učestvovati u "preslišavanju" kandidata ali je zbog tog procesa "oduševljen", kazao je portparol UN Stefan Dižarik (Stephane Dujarric).
 
Na pitanje da li generalni sekretar ima neki savet za kandidate pred slušanje, Dižarik je rekao da se Ban Kimun uvek poziva na savet koji mu je dao njegov profesor iz srednje škole u Južnoj Koreji: "Neka ti noge budu čvrsto na zemlji a glava u oblacima".
 
Ako dobije podršku Vlade Srbije, Vuk Jeremić, bivši šef diplomatije i predsedavajući Generalnoj skupštini UN, biće deveti kandidat za naslednika Ban Kimuna.

Izvor: AP/Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…