Predsedavanje EU Nemačke obeležiće korona virus

EU zastave

Berlin, 10. april 2020. – Epidemija korona virusa i posledice biće glavna tema u svim oblastima nemačkog predsedavanja EU, sudeći prema nacrtu programa, i predsedavanje Nemačke od 1. jula moglo bi da bude „krizno predsedavanje“.

Korona virus je stigao baš u vreme kada je Nemačka završavala program svog šestomesečnog rotirajućeg predsedavanja.

Svih pet poglavlja programa (od 17. marta) nose oznaku „Korona: prevazilaženje krize“ ili „Korona: prevazilaženje posledica krize“ što ukazuje da će epidemija biti glavna tema u svim oblastima, prenosi Euraktiv Nemačka koji je dobio dokument na uvid.

Nemački Špigel citira pismo nemačkog ambasadora u EU Mihaela Klausa kancelarki prema kojem će „od sada sva pažnja biti usmerena na sposobnost evropskih institucija da deluju, upravljaju krizom, upravljaju izlaskom (iz krize) i obnovom, odnosno održavanje integracije EU„.

Taj diplomata je upozorio da će se prema tome meriti uspeh nemačkog predsedavanja.

Komentarišući Klausovo pismo, izvor blizak Bundestagu je za Euraktiv Nemačka rekao da će korona virus svakako delovati na nemačko predsedavanje EU u celini ali da postojeća struktura predsedavanja ostaje ista.

Dokument (plan predsedavanja) na 18 strana predstavlja spisak predloga koje su sva ministarstva poslala nemačkom ministarstvu spoljnih poslova.

U središtu pažnje biće i digitalizacija, posebno politike podataka, veštačka inteligencija i jedinstveno digitalno tržište, i zato otvorenost unutrašnjeg tržišta mora da bude garantovana i dalje.

U dokumentu se navodi i da Evropa, s obzirom na konkurenciju u digitalnoj sferi SAD i Kine, treba da postane kontinent „snažan po istraživanjima“ sa „sopstvenim sposobnostima u skladu da najvišim međunarodnim standardima„.

Istraživanja međutim, kako se navodi, moraju da prate zajednički evropski standardi.

Nemačka se tako zalaže i za zajednički „kodeks ponašanja“ za upotrebu zdravstvenih podataka. Ta zemlja želi i da promoviše ideju „Evropskog upravljanja podacima“ kako bi se napisala zajednička pravila za korišćenje podataka u svim sektorima.

U dokumentu se navodi i da interno digitalno tržište EU mora dalje da se razvija a Nemačka se zalaže za interoperabilnost, standardizaciju i otvorenost izvora.

Nemačka se zalaže i za bolju zaštitu intelektualne svojine „kako bi se obezbedio fer pristup pravima i podstakla kreativnost„, kao i za kreiranje „Evropskog digitalnog identiteta“ preko koga bi se građani „identifikovali u sajber prostoru„.

Evropska spoljna politika takođe treba da postane digitalnija kroz stvaranje „Mreže digitalne diplomatije“ između ministara spoljnih poslova članica pod vođstvom Evropske službe za spoljne poslove.

Nemačka će na kraju juna preuzeti predsedavanje EU od Hrvatske koja je upravo prešla polovinu svog prvog predsedavanja od kako se 2013. pridružila Uniji.

Hrvatska je početkom maja trebalo da bude domaćin samita EU-Zapadni Balkan ali je zbog epidemije taj skup odložen. Zagreb je odlučan da se taj skup održi do kraja njegovog predsedavanja, makar u e-formatu, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…