1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. Predrag Koraksić laureat Novog optimizma

Predrag Koraksić laureat Novog optimizma

Predrag Koraksić Koraks

Beograd, 9. decembar 2017. – Karikaturista Predrag Koraksić Koraks ovogodišnji je laureat nagrade "Dobar primer Novog Optimizma", koja mu pripada s punim pravom jer je on "optimista bez iluzija" i simbol građanskog otpora, ocenile su njegove kolege i prijatelji na tribini u Beogradu.

Nagrada će mu svečano biti uručena 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava, u Novom Sadu.

"Veliko hvala na nagradi, ja sam dobitnik brojnih priznanja nevladinih organizacija i nadam se nema više ni jedne nevladine organizacije koja ima nameru da mi dodeli neku nagradu", rekao je šaljivo Koraks.

Borac za ljudska prava, etnolog Ivan Čolović, izjavio je da je Koraksić primer kritičkog optimiste, koji svojim karikaturama pokazuje da je stanje u društvu i državi nezdravo, haotično i ludo.

"Treba reći da on pokazuje uglavnom mračne likove, ali šta se dešava sa mrakom tih likova, on u Korkasovim crtežima izlazi na svetlost dana, postaje vidljiv i čitljiv. I mi se gledajući ove slike pitamo: Zar ovo trpim, zar se ovoga plašim, zar se ovoga ne stidim?", rekao je Čolović.

Istoričarka Branka Prpa, uz čiju je saradnju nastala Koraksova knjiga "Davno prošlo vreme", navela je da Predrag Koraksić inakrnira borbu novinara za demokratsko društvo i ideju kritike postojećeg sistema.

"Na ovim prostorima se dogodio ratni zločin u dogovorenom ratu, jer Jugoslavija nije nestala tokom Bartolomejske noći, već dogovorom, ali tu su se pojavili pojedinci i grupe koje dokazuju veličanstvo ljudskog bića. Koraks je obličavao nas kao građane, ali i jednu novu snagu koja je temelj demokratije, a to je javnost ", rekla je Prpa.

O radu Koraksa govorio je njegov dugogodišnji kolega Mijat Lakićević, koji je ocenio da su njegov ključni metod i stanovište sloboda, a prikazan je i dokumentarni film hrvatskog glumca i reditelja Igora Gala.

Film je nastao pre sedam godina na Braču i u njemu je Koraksić govorio o svojim stavovima, počecima, političkoj karikaturi, medijima i vremenu u kojem je radio.

U filmu je izneo zanimljive detalje života, pa je ispričao da je bivši predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević svojevremeno pokazao njegovu karikaturu Ričardu Holbruku, kako bi mu dokazao da nema cenzure.

Dodao je i da mu je bivši predsednik Srbije Milan Milutinović rekao da su imali nameru da zakupe dve strane Njujork tajmsa i da tu objave njegove radove, kako bi se SAD uverile u slobodu medija u Srbiji. 

Pokret Novi optimizam osnovao je Branislav Guta Grubački, a prva nagrada dodeljena je pre 13 godina. 

"Ne znam zašto ova nagrada Korkasu nije dodeljena ranije, moglo je to pre 13, 20 godina. Našom nagradom mi nastojimo da popularišemo laureata, ali njemu to nije potrebno, hvala mu što smo mi preko njega uspeli da prenesmo poruke", rekao je Grubački.

Poverenik za informacije od javnog zančaja Rodoljub Šabić, prevodilac i novinar Ivan Ivanji, glumica Mirjana Karanović, autori serijala "Državni posao", samo su neki od laureata nagrade "Dobar primer Novog Optimizma" koja se tradicionalno dodeljuje na Međunarodni dan ljudskih prava. 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…