Predložen evropski Magnicki zakon za sankcionisanje pojedinaca odgovornih za kršenje ljudskih prava širom sveta

pravda

Brisel, 20. oktobar 2020. – Evropska komisija predložila je zakon o zabrani putovanja i zamrzavanju imovine pojedinaca odgovornih za kršenje ljudskih prava širom sveta.

Zakon je nezvanično nazvan „Evropski Magnicki akt“.

Prema planu Komisije, biće uspostavljen Režim sankcija EU za ljudska prava na globalnom nivou koji će kao jedinstveni okvir zameniti sisteme članica EU za zamrzavanja imovine i zabrane putovanja strancima za koje se smatra da su prekršili osnovna prava.

Novi režim će omogućiti EU da kazni odgovorne za ozbiljno kršenje ljudskih prava i zlostavljanja širom sveta, bez obzira gde se to desilo i ko je odgovoran.

Takođe će novi režim „Komisiji prvi put dati uvid u sprovođenje mera zabrane putovanja“ rekao je  potpredsednik EK Maroš Šefčovič na predstavljanju nacrta zakona.

Obično je prerogativ članica da prate sprovođenje i verovatno će biti protivljenja davanju nove moći Evropskoj komisiji.

Međutim, predloženi režim neće zameniti postojeće režime sankcija.

Nemačko predsedavanje EU potvrdilo je da mu je cilj da članice odobre novi zakon do kraja godine „kako bi novi režim eventualno stupio na snagu u januaru“.

Ime Magnickog u predlogu EU bilo je međutim tačka sporenja jer je smetalo nekim zemljama, uključujući Grčku, Kipar i Italiju, kao i Mađarsku, čije vlade imaju bliske odnose sa Rusijom. Te zemlje su izrazile rezerve i zadržavale nacrt plana.

Ministri spoljnih poslova EU u decembru 2019. otvorili su put za početak rada na evropskom „Magnicki zakonu“ koji je dobio ime po ruskom pravniku Sergeju Magnickom koji je umro od maltretiranja i zbog nepružanja pomoći u zatvoru u Moskvi.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…