Predlog zakona o ulaganjima: Legalizacija skrivanja podataka o investicijama

Predlog zakona o ulaganjima će, ukoliko se usvoji, omogućiti Vladi da javnost uskrati za informacije o poslovanju sa investitorima, ukazali su 9. oktobra Poverenik za informacije od javnog značaja i nevladina organizacija Transparentnost Srbija.

Oni su zatražili da se izmeni zakon, odnosno da se promeni odredba po kojoj će o takvim zahtevima odlučivati Vlada Srbije, protiv čijih odluka nije moguće žaliti se Povereniku. Transparentnost smatra da ovo rešenje nije slučajno, budući da Vlada često ignoriše zahteve za pristup informacijama, a Ministarstvo privrede ne postupa po obavezujućim nalozima Poverenika. Aktuelan slučaj koji pokazuje takvu praksu je ugovor o upravljanju Železarom Smederevo.

Članom 24 zakonskog predloga predviđa se da je samo Vlada nadležna da odlučuje o davanju informacija o ulaganjima, a ne organ i institucija kojem je podnet zahtev i na čiji rad se odnosi, poput ministarstva, javnog preduzeča, pokrajinskog ili lokalnog organa. To je, kako navodi Transparentnost, u suprotnosti sa načelom i praksom koja je uspostavljena pre više od deceniju.

Kao posebnan problem Transparentnost je istakla da nije precizirano šta se podrazumeva pod informacijom o ulaganjima, odnosno da li je reč o podacima koje daju investitori, ili i o povlasticama koje će investitori dobiti.

''Dosadašnja loša praksa (Na primer, slučajevi u kojima su državni pravobranilac i Ministarstvo privrede tražili potpunu tajnost ugovora i pratećih podataka od Komisije za zaštitu konkurencije, na osnovu člana 45. Zakona o zaštiti konkurencije, a nakon toga se pozivali na navodnu nemogućnost da se podaci iz ugovora objave zato što je Komisija odobrila tajnost svojim zaključkom) čini razložnim bojazni da će se pod taj pojam podvoditi ne samo informacije koje naši organi vlasti dobiju od potencijalnih investitora, već i podaci o raspolaganju javnom imovinom, oprostu dugovanja i drugim obavezama koje država preuzima prema investitorima'', navodi se u saopštenju Transparentnosti.

Takav postupak Ministarstvo privrede tražilo je u slučaju ugovora o upravljanju Železarom Smederevo. Ugovor o Beogradu na vodi još jedan je primer odlaganja da se ugovor objavi. Kako je Poverenik Šabić ukazao u septembru za medije, često na tajnosti ugovora insistiraju ministri u Srbiji, a ne strani partneri.

Transparentnost Srbija ukazuje da je tokom izrade zakona slala predloge za poboljšanje zakona, ali da je Ministarstvo privrede unosilo kozmetičke izmene u nameri da suštinu ne promeni.

Oštru kritiku ovog zakonskog predloga izneo je i Šabić, koji je podneo inicijativu za izmene na adresu četiris skupštinska odbora.

Poverenik je, kao i Transparentnost, ukazao da je nadležnost za odlučivanje o davanju informacija prebačena na Vladu, uz navodno poštovanje Zakona o slobodnom pristupu informacijama o javnom značaja.

U inicijativi Poverenika navodi se da je takvo rešenje nesprovodivo, odnosno da Vlada neće moći na adekvatan način da obradi zahteve, jer se odnose na brojne organe umesto kojh bi to radila, popuz Saveza za ekonomski razvoj; Razvojen agencije, ministarstava, pokrajinskih organa, organa lokalnih preduzeća i javnih preduzeća. Time će ostvarivanje prava na dostupnost informacija biti otežano ili onemogućeno.

Izvor: euractiv.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…