Predlog Evropske komisije da se podrži ekonomija Zapadnog Balkana sa devet milijardi evra

Evropska komisija

Brisel, 6. oktobar 2020. – Evropska komisija predložila je da EU sa devet milijadi evra podrži ekonomsku konvergenciju Zapadnog Balkana sa EU kroz investicije i podršku konkurentnosti i inkluzivnom rastu, održivoj povezanosti, prelasku na zeleni rast i digitalizaciju.

Sredstva iz Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan biće angažovana u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III) za period 2021-2027. i prethodno treba da budu odobrena u narednom višegodišnjem budžetu EU, navodi se u dokumentu u koji je agencija Beta imala uvid.

Predstavljajući Plan, komesar za proširenje EU, Oliver Varheji, rekao je da je to put za uspešnu reginalnu ekonomsku integraciju kako bi se pomoglo ubrzavanje konvergencije sa EU i smanjio jaz u razvoju u odnosu na EU.

„Taj plan će pomoći da se Zapadni Balkan transformiše u jedan od najatraktivnijih regiona za investicije u svetu. Sprovođenje, naravno, treba da ide ruku pod ruku sa reformama“, rekao je Varheji.

U dokumentu se navodi da se region, pored ostalog, suočava sa izazovima slabe konkurentnosti, visoke nezaposlenosti i značajanog „odliva mozgova“i dodaje da je Komisija zato predložila da najveći deo podrške iz Plana bude usmeren u ključne produktivne investicije i održivu infrastrukturu na Zapadnom Balkanu.

Investicioni kapacitet regiona, kako se navodi, biće dodatno ojačan mobilisanjem novog garantnog fonda za Zapadni Balkan, tako da bi investicije mogle da narastu na 20 milijardi evra.

Kao prioritet u Planu se navodi bolja povezanost ekonomija Zapadnog Balkana, između sebe i sa EU, prenosi Euractiv.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…