Predavanje kustosa Valerija del Bavilja iz Brisela u Beogradu

Valerio del Baljivo

Beograd, 24. oktobar 2019.  – Valerio del Baviljo, samostalni kustos i edukator iz Brisela održaće javno predavanje pod nazivom Javni program kao ”alternativni prostor”?

Predavanje će biti održano u ponedeljak, 28. oktobra od 18 sati u Salonu Muzeja Savremene umetnosti.

Predavanje je deo programa kustoskog kursa “Šta kustosiranje može/treba da bude” koje je, uz podršku Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, besplatno i otvoreno za javnost.

Kako su prakse javnog programiranja intervenisale u ovoj situaciji i šta je uloga institucija koje pružaju alternative prefabrikovanim strategijama za umetnički profesionalizam? Da li formati javnog programa generišu procese samorefleksije o funkcijama, misijama i upravljačkim strukturama institucija? Može li to doprineti artikulisanju sistema vrednosti u kustoskim praksama u kojima različiti oblici učenja, društvenog ophođenja i javnosti mogu postojati jedan uz drugi?

U svom predavanju, Valerio del Baljivo fokusiraće se na određeni broj projekata koji obuhvataju njegove tekuće interese u vezi alternativnog obrazovanja, istorije prostora koje vode umetnici i interakcije sa publikom.

Sa posebnim akcentom na razmatranje načina na koji formati javnih programa mogu da budu mesta na kojima će se razmišljati o široj, opštedruštvenoj proizvodnji političkih, ekonomskih i socijalnih alternativa.

Valerio del Baljivo je samostalni kustos, edukator i dugogodišnji saradnik koji živi i radi u Briselu. Kolaborativna istraživanja, alternativna edukacija, fikcija i pripovedanje igraju kontinuiranu i vitalnu ulogu u metodologiji i interesovanjima del Baljiva.

Bio je učesnik „Curatorlab“ (Kustoska laboratorija), nezavisnog kustoskog kursa organizovanog na Univerzitetu Konstfak u Stokholmu (2011), i trenutno završava svoje doktorske studije na Univerzitetu Midlseks sa istraživanjem fokusiranim na javnu interakciju i eksperimentalnu pedagogiju u samopokrenutim umetničkim institucijama.

Bio je učesnik programa “Real presence” u Beogradu 2000. godine. Tokom poslednjih godina, kustosirao je izložbe i projekte za organizacije kao što su, „Apexart“ (Njujork), „Kunstverein“ (Milan), „Konsthall C“ (Stokholm), „Kunsthalle WUK“ (Beč), „AzkunaZentroa“ (Bilbao), i „Fondazione Sandretto Re Rebaudengo“ (Torino), između ostalih.

Godine 2017. pokrenuo je Institut stvari koje će doći, putujući umetnički program sa ciljem istraživanja oblika imaginativne spekulacije kao kulturnih strategija i metodologija za kritičke pozicije. Svake godine Institut se fokusira na različite teme, pozivajući umetnike da predstave radove koji će uspostaviti interakciju sa drugim disciplinama.

Šta kustosiranje može/treba da bude” (WCSC) je kustoski kurs i serija javnih predavanja koje je pokrenula i koje organizuje Biljana Ćirić.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Laguna objavila knjigu o Rolingstonsima

_______
Beograd – Knjiga „Stone Age: Šezdeset godina Rolingstounsa“ novinarke Lesli En Džouns, u prevodu Dejana Cukića, nalazi se u prodaji, saopštila je izdavačka kuća Laguna. „U knjizi ‘Stone Age: Šezdeset…
Film, Kultura

Filmart raspisao tri konkursa za Interakciju 2024.

_______
Požega – Nezavisni filmski centar Filmart iz Požege je, povodom održavanja Interakcije 2024, raspisao konkurse za učešće u devetnaestom Studentskom filmskom kampu, na dvanaestom izdanju Radionice dokumentarnog filma, kao i…