Pred EK ponovo pitanje porodiljskog odsustva

beba

Evropska komisija radi na novim idejama za povećanje učešća žena na tržištu rada nakon što je u julu odustala od spornog predloga za produženje porodiljskog odsustva. Pre sedam godina Komisija je predložila da se obavezno porodiljsko odsustvo produži za četiri nedelje, na 18, od čega bi se šest uzimalo neposredno po rođenju deteta. Međutim, Odbor za prava žena podržao je izveštaj portugalske evroposlanice u kome se traži produženje porodiljskog na 20 nedelja ali je i taj predlog odbijen na glasanju u Evropskom parlamentu. Protiv Komisijinog predloga bile su i članice Saveta ministara i predlog je blokiran.


"U EU je zaposleno tri četvrtine muškaraca ali samo nešto više od 60% svih žena. To je moralni i socijalni problem jer ženama preti veći rizik od siromaštva", istakao je prvi potpredsednik Komisije Frans Timermans (Timmermans) na predstavljanju plana za novi početak rada na izazovima uravnoteženja posla i života.

 

Priznajući da je manja zaposlenost žena "traćenje resursa za evropsku ekonomiju", Timermans je kazao da Komisija želi da što pre da rezultate na tom planu.

 

U pismu Žanu Aselbornu (Jean Asselborn), ministru spoljnih poslova Luksemburga koji predsedava EU do kraja godine, Timermans je naveo da Evropska komisija želi da se izađe iz blokade oko starog predloga i otvori put novoj inicijativi.

 

Evropska komisija je 2008. predložila direktivu o porodiljskom odsustvu kojom se period obaveznog porodiljskog u EU produžava na 18 nedelja sa 14. Međutim, u prvom čitanju u Evropskom parlamentu poslanici su glasali za produženje porodiljskog na 20 nedelja uz punu platu i tekst propisa je od tada bio "zaglavljen" u Savetu.

 

Izgubivši strpljenje zbog te blokade, nova Evropska komisija odlučila je da odbaci svoj predlog. Sada je Komisija objavila i plan rada na pitanju trajanja porodiljskog odsustva.

 

"To je početak procesa razmatranja i konsultacija kako bi se 2016. godine pripremila nova, sveobuhvatna inicijativa", istakao je Timermans, preneo je EurActiv.com.

 

Procenat žena koje rade u EU (63,5%) daleko je od cilja zacrtanog strategijom Evropa 2020 za ukupnu zaposlenost, kao i od procenta muškaraca (75%) koji rade.

 

Prema Komisiji, učešće žena na tržištu rada daleko je manje od njihovog potencijala u većini članica zbog teškoća u balansiranju između posla i porodičnih obaveza.

 

Iako članice EU nerado prihvataju instrukcije, Brisel je uveren da je neophodna akcija na nivou EU kako bi se garantovali jednaki uslovi po tom pitanju i sprečio negativan uticaj na konkurentnost širom Unije.

 

Kako se navodi, primetne su i velike razlike u zaposlenosti žena između članica, od 40% u Grčkoj do 75% u Švedskoj. Te razlike odražavaju performanse tržišta rada članica i mogu da predstavljaju opasnost za ekonomsku i socijalnu konvergenciju na jedinstvenom tržištu.

 

Moguća rešenja u novoj mapi puta uključuju podsticanje fleksibilnih ugovora o radu kojima se smanjuje razlika u zaradi između muškaraca i žena, jačanje i dalje podsticanje porodiljskog odsustva, uvođenje odsustva za negu za starije i bolesne koji zavise od drugih.

 

Među Komisijinim predlozima nisu samo oni oko trajanja porodiljskog odsustva, već i niz fleksibilnih radnih angažmana kojima se zaokružuje važeći pravni okvir za odsustvo.

 

"Potreban nam je sveobuhvatan pristup. U interesu svake članice pojedinačno je da napreduje na tom planu uz nacionalne mere i podršku inicijativa EU ako je potrebno. Zato što je to dobra i pametna stvar", kazao je Timermans.

 

Komisija je odlučna da nove inicijative poveže sa postojećom koordinacijom politika u okosnici za strategiju Evropa 2020. To pitanje je u bliskoj vezi sa Evropskim semestrom u okviru koga Brisel nadzire nacionalne budžete i daje preporuke specifične za svaku zemlju, uključujući oko učešća žena na tržištu rada i porodiljskog odsustva.

 

Nakon javnih konsultacija i debate sa socijalnim partnerima i zainteresovanim stranama, Brisel namerava da izađe sa novom inicijativom kao delom programa rada za 2016.

 

Inače, novi predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker) obavezao se da će Komisiju okrenuti ka krupnim političkim pitanjima i ukinuti propise koji su nepotrebni ili koče poslovnu aktivnost.

 

Poslove oko ukidanja nepotrebnih propisa Junker je poverio Timermansu koji vodi preispitivanje u sklopu strategije Bolja regulativa. Timermans je odredio 80 propisa "za seču" ali je Parlamentu i Savetu dao rok od šest meseci da nađu izlaz iz sedam godina dugog zastoja oko trajanja porodiljskog odsustva.

 

Izvor: euractiv.rs 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…