Praxis povodom Međunarodnog dana žena

rodna ravnopravnost

Na Međunarodni dan žena slavimo neustrašivost i odlučnost žena koje su svojim istupanjem i hrabrošću bitno promenile tok istorije svojih zemalja i lokalnih zajednica. Dan koji predstavlja izraz borbe žena za ekonomsku, političku i društvenu ravnopravnost.

Istovremeno, iako su položaj i prava žena teme o kojima bi trebalo razmišljati svakog dana, 8. mart je ustanovljen i kao dan kritičkog osvrta i analiza napretka žena, dan tokom kog se problemi sa kojima se žene širom sveta susreću posebno naglašavaju, a pozivi na društveno i političko delovanje, koje bi poboljšalo njihov položaj, postaju vidljiviji kako na društvenim mrežama, tako i na globalnoj medijskoj sceni.

Ujedinjene nacije (UN) proglasile su 8. mart Međunarodnim danom žena 1975. godine. Od tada, svake godine, UN ovaj dan obeležava uz posebnu temu. Tako ovogodišnja globalna inicijativa i akcija „Planeta 50-50 do 2030”, pod okriljem UN-a, poziva na udruživanje napora svetskih lidera i donosilaca odluka da učine sve kako bi se do 2030. godine poboljšao položaj žena, kroz realizaciju ciljeva koji uključuju dostizanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena i devojčica širom sveta, obezbeđivanje inkluzivnog i kvalitetnog obrazovanja za sve i promociju celoživotnog učenja.

Dostizanje ovih ciljeva podrazumeva eliminaciju svih oblika diskriminacije žena, zaustavljanje svakog vida nasilja nad ženama i devojčicama (uključujući trgovinu ljudima, seksualnu i svaku drugu eksploataciju žena i devojčica), kao i eliminaciju mnogih drugih neprihvatljivih praksi poput dečjih, ranih i prinudnih brakova i genitalnog sakaćenja žena. 

Međutim, što je još važnije naglasiti, dostizanje ovih ciljeva iziskuje inicijative koje prevazilaze tradicionalni osmomartovski diskurs i koje obuhvataju delovanje kako u javnoj, tako i u privatnoj sferi.

Tokom 2016. godine, Praxis doprinosi ostvarenju navedenih ciljeva sprovođenjem brojnih aktivnosti koje su usmerene na prevenciju i eliminaciju dečjih, ranih i prinudnih brakova, kao i na zaštitu dece i žena izbeglica, imajući u vidu da njihov specifičan položaj zahteva značajan broj rodno osetljivih usluga i mehanizama zaštite. 

U ime osvrta na borbe za lična i ljudska prava koje su žene kroz istoriju vodile, i uz nameru da osmomartovski duh ostane prepoznatljiv upravo po borbenosti i neustrašivosti žena, predstavljamo vam priču o neverovatnoj Nawal Soufi

Izvor: Praxis 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…