Pravo na zdravu životnu sredinu je pitanje vladavine prava i pokazatelj uređene države koja teži da bude deo EU

zaštita životne sredine

Beograd, 4. jun 2019. – Koalicija 27 ističe da je nedavno objavljen Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u evrointegracijama pokazao da tema zaštite životne sredine i dalje ne zaokuplja dovoljnu pažnju kako šire tako i stručne javnosti, a sve to uprkos činjenici da Izveštaj pokazuje slab, gotovo zanemarljiv, napredak Srbije u ovoj oblasti u odnosu na prošlu godinu, navodi Koalicija 27.

Saopštenje Koalicije 27 povodom Svetskog dana zaštite životne sredine.

Kao i prethodnih godina, pažnja većine medija, zvaničnika i organizacija bila je usmerena na poglavlja koja se tiču slobode medija, ljudskih prava, vladavine prava i borbe protiv korupcije.

Smatramo da je neophodno da tema zaštite životne sredine i klimatskih promena dobije jednak tretman u javnosti, jer je ostvarivanje prava na zdravu životnu sredinu takođe pitanje vladavine prava i jedan od indikatora uređene države, spremne da postane ravnopravna članica Evropske unije.

Zabrinjavajuće je što je izostanak vidljivog napretka u ovom poglavlju prošao nezapaženo, kako od strane evropskih zvaničnika, tako i od strane domaće javnosti i donosilaca odluka. Smatramo da bi snažnije insistiranje EU na primeni propisa i usvajanju standarda u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena dalo jasniju poruku Vladi Srbije o tome šta se od nas očekuje na putu EU integracija, kao i o ozbiljnosti izazova koji pred nama na tom putu stoje„, ističe Mirjana Jovanović iz Beogradske otvorene škole, članice Koalicije 27.

Podsećamo da je početkom maja Koalicija 27 objavila Izveštaj iz senke pod nazivom „Malo para, još manje muzike„, u kojem je konstantovano da je u 2018. ostvaren mali pomak u oblasti zaštite životne sredine.

Poglavlje 27 nije otvoreno uprkos najavama, sredstva izdvojena budžetom za ovu oblast bila su daleko manja od dovoljnih a čak planirana sredstva nisu u potpunosti realizovana, Zeleni fond i dalje nije operativan, dok je istovremeno ukinuto namensko trošenje sredstava prikupljenih na osnovu naknade za zaštitu životne sredine.

Većina ovih ocena, našla se i u izveštaju Evropske komisije u kojem je napredak Srbije ka pristupanju Evropskoj uniji ocenjen kao „ograničen„, a preporuke su gotovo identične onima koje smo mogli da vidimo u izveštaju Komisije iz 2018. godine.

Stoga Koalicija 27 ističe da konstruktivan, kritički glas civilnog društva, iako neophodan, nije dovoljan da se Srbija pripremi za preuzimanje obaveza iz kompleksnog poglavlja 27, te da je snažnija podrška i podsticaj od strane Evropske unije ključan.

Koaliciju 27 osnovale su 2014. godine organizacije civilnog društva prvenstveno radi praćenja i doprinosa pregovorima u poglavlju 27.

U njen sastav ulazi devet organizacija: Alternativa za bezbednije hemikalije, Beogradska otvorena škola, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Mreža za klimatske akcije Evrope (CAN Europe), Centar za unapređenje životne sredine, Inženjeri zaštite životne sredine, Jedan stepen Srbija, Mladi istraživači Srbije i Svetska organizacija za prirodu (WWF), prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…