Prava Roma moraju bolje da se zaštite

Država do sada nije pokazala naročitu ažurnost i posvećenost u sprovođenju preporuka Komiteta Ujedinjenih nacija za ekonomska, socijalna i kulturna prava, naročito kad su u pitanju prava Roma i Romkinja, ocenili su danas predstavnici koalicije organizacija za ljudska prava.

Na konferenciji za novinare Regionalnog centra za manjine i Rekonstrukcije ženski fond, navedeno je da se prava Roma „dramatično krše“ i da su oni najviše diskriminisana manjinska grupa.

Zbog toga su Romi u fokusu “izveštaja iz senke“, koji je koalicija organizacija za ljudska prava izradila i dostavila komitetu UN, kao dopunu i kritički osvrt na navode iznete u državnom izveštaju o stanju socijalnih, ekonomskih i kulturnih prava„, rekla je koordinatorka Regionalnog centra za manjine Jovana Vuković. Podsećajući da je komitet UN, na osnovu izveštaja Srbije, u maju doneo preporuke kojima se od države zahteva ozbiljan angažman u toj oblasti, ona je dodala da se malo čini na njihovom sprovođenju.

Srbija je dužna da se na tome više angažuje, kao potpisnica Međunarodnog pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, koji je jedan od najznačajnijih dokumenata UN„, izjavila je Vukovićeva.

Organizacije za ljudska prava smatraju svojom dužnošcu da stalno podsećaju institucije na obaveze koje je država preuzela, prate njihov rad, kao i da obaveštavaju javnost o obavezama koje država ne ispunjava„, rekla je ona.

Kad su u pitanju Romi, komitet UN je izrazio zabrinutost zbog njihove „preovlađujuće diskriminacije“, posebno naglašavajući kao problem izdavanje ličnih dokumenata, prinudno iseljavanje i obrazovanje.

Komitet je posebno izneo stav da treba revidirati Strategiju za poboljšanje položaja Roma, koji je Srbija usvojila za period od 2012. do 2014, uz potrebu da se nacionalne politike na odgovarajući način realizuju na lokalnom nivou„, rekla je pravna konsultantkinja Evropskog centra za prava Roma Andrea Čolak.

Ističući da je Kancelarija za ljudska i manjinska prava počela da radi na izradi polazne studije za revidiranje strategije, koja je preobimna, ona je dodala da oko toga još postoji dilema, zbog straha da se izostavljene oblasti „više nikad neće naći na listi prioriteta Vlade Srbije„.

Pomoćnica Poverenika za zaštitu ravnopravnosti Kosana Beker istakla je da četvorogodišnja praksa rada ove institucije pokazuje da je „diskriminacija Roma i dalje raširena“, ali da ohrabruje što povodom toga ima i sve više pritužbi.

Izvor: Medija centar Beograd

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…