1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. Prava manjina u Medveđi – koja je svrha pozivanja građana u MUP?

Prava manjina u Medveđi – koja je svrha pozivanja građana u MUP?

Kuća ljudskih prava i demokratije Beograd

 Prema  navodima  građana iz Medveđe, po nalogu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije građani albanske nacionalnosti koji žive u Medveđi učestalo se pozivaju na informativne razgovore.

Na ovaj način MUP naime, proverava mesto prebivališta onih koji se nalaze na privremenom radu u inostranstvu. Prema informacijama koje su prosleđene Kući ljudskih prava u Beogradu, na razgovor je pozvano oko 1000 građana i svima je naloženo da prijave prebivalište u roku od osam dana. Na osnovu rešenja o tom postupku MUP, očigledno je reč o nastojanju da se građani koji se nalaze na privremenom radu u inostranstvu izbrišu iz biračkih spiskova u opštini Medveđa.

Osnivači Kuće ljudskih prava upozoravaju da se ovakva akcija MUP, ukoliko se sprovodi, odvija uoči predstojećih izbora, što pobuđuje sumnje u moguće manipulacije biračkim spiskovima.

Na prethodnim izborima mnogi Albanci su bili ometani prilikom dolaska u zemlju i tako im je uskraćeno pravo glasa.

Ne treba napominjati da prema zakonu svi građani Republike Srbije imaju pravo glasa, kako oni u zemlji tako i oni koji žive u inostranstvu.

Kuća ljudskih prava od Ministarstva unutrašnjih poslova zahteva odgovore na pitanja da li se ovi informativni razgovori odvijaju u Medveđi i očekujemo dostavljanje informacije o ovoj akciji, svrsi razgovora i posledicama po građane Srbije sa kojima su razgovori obavljani.

Posebno se skreće pažnja da se u trenutku kada se u Srbiji privodi kraju rad na Akcionom planu za unapređenje položaja nacionalnih manjina, koji je neophodan kako bi se otvorilo poglavlje 23 u pregovorima sa EU, ovakve akcije stvaraju sumnju u namere da se unapredi položaj nacionalnih manjina.

Izvor: Kuća ljudskih prava

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…