Praksa zabrane obraćanja građana u holu Skupštine Srbije nije dobra

Otvoreni parlament

Beograd, 07. oktobar 2022. -Inicijativa “Otvoreni parlament”,  ocenila je da praksa zabrane prisustva i obraćanja građana na konferencijama za novinare u holu parlamenta nije dobra.

Inicijativa Otvoreni parlament svakodnevno prati rad Narodne skupštine Republike Srbije od 2012. godine.[/quotes]

Ta inicijativa je na Tviteru navela da se građanima time šalje poruka da njihovo učešće u demokratskim procesima nije poželjno, što je, kako je ukazano, u suprotnosti sa osnovama demokratije.

Narodna skupština bi trebalo da bude mesto u kojem mogu da se čuju glasovi građana, naročito kada se govori o problemu koji ukazuje na nejednaki tretman pojedinaca pred zakonom”, naveli su u objavi.

Ukazali su da je jedan od načina za to i obraćanje “trećih lica” (građana koji nisu poslanici) na konferencijama u holu Skupštine Srbije.

Dodali su i da bi ukoliko predsednik parlamenta nekome uskrati mogućnost da se obrati na taj način, javnost trebalo da bude saopšteno koji su razlozi za to.

Majkama dece iz Pećinaca nije bilo dozvoljeno da se sa poslanicma Demokratske stranke obrate medijima u skupštinskom holu kao ni meštanima sela kod Kosjerića, sa poslanicima Ne davimo Beograd.

Inicijativa “Otvoreni parlament” svakodnevno prati rad Skupštine Srbije od 2012, prikuplja i objavljuje podatke o aktivnostima poslanika, radu i rezultatima rada parlamenta, kao i analize različitih procesa iz perspektive transparentnosti, odgovornosti i participativnosti.

Osnovni cilj te inicijative je povećanje javnosti rada parlamenta, informisanje građana o njegovom radu i uspostavljanje redovne komunikacije građana i poslanika.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…