1. Početna
  2. Kultura
  3. Pozorište, predavanje, performans: U potrazi za Evropom

Pozorište, predavanje, performans: U potrazi za Evropom

Beograd, 26. januar 2017. (CZKD) – U 2015. pozorišni reditelj Lukas De Man započeo je putovanje kako bi bolje razumeo Evropu danas. Zajedno sa novinarom, dramaturgom i kamermanom, putovao je 30 dana u 17 gradova u 8 zemalja.

Lucas de Man je razgovarao s modernim vizionarima kako oni vide budućnost Evrope, i inspirisan tim razgovorima, kreirao je neobičan format performansa “pozorišnog predavanja” nazvanog “De Man u Evropi”.

Predstava “U potrazi za Evropom” bila je jedna od najboljih u kulturnom programu “Evropa ljudi” za vreme holandskog predsedavanja EU.

Beogradsko igranje predstave “U potrazi za Evropom” zakazano je za 30. januar u 19 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Euro-kriza, socijalna nejednakost, imigracija, terorizam, fašizam, Evropa ključa. Evropski finansijski, politički i društveni sistemi škripe. Jasno je da je Evropa u tranziciji, ali u tranziciji ka čemu? Ključno pitanje je šta mi možemo učiniti da promenimo svoja društva? Ko su vizionari danas i kako oni vide naše vreme i zajednice? Kakav je njihov stav u vezi s najaktuelnijim pitanjima, kao što su nove demokratije i ne-vladajuće klase komonsa, zajedničkog, i Evrope. Šta oni misle da treba da se promeni i, što je još važnije, šta rade po tom pitanju? Ova pitanja biće postavljena i u Beogradu, a posebno malodušnoj mlađoj generaciji.

Mi smo u potrazi za današnjom Evropom. Trebaju li evropske integracije u Srbiji podršku od strane "novih" generacija građana Evrope, onih koji su naša budućnost, naša nada; u suprotnom, to bi moglo biti – da parafraziramo Umberta Eka – a Passo di gambero – izgleda da idemo napred vraćajući se.

Nakon Belgije, Švedske i Holandije, predstava će biti izvedena i u Srbiji, u Beogradu.

Najčitanije
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…

Foto: facebook.com/perpetuumjazzile
Kultura, Muzika

Perpetuum Jazile nastupa 9. februara u Kolarcu

_______
Beograd – Jedna od najvećih i najprepoznatljivijih vokalnih grupa na svetu Perpetuum Jazzile nastupiće 9. februara u beogradskom Kolarcu gde će publici predstaviti nove obrade svetskih hitova, najavili su organizatori.…