Pozorište između politike i političnosti: Novi izazovi

pozorište

Beograd, 19. mart 2018. – Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu organizuje od 23. do 25. marta međunarodnu konferenciju “Pozorište između politike i političnosti: novi izazovi”.

Konferencija ima za cilj da analizom dinamičnog odnosa politike i pozorišta omogući teorijsko i praktično promišljanje savremenih teatarskih izraza iz različitih uglova i perspektiva.

Svečano otvaranje i uvodno predavanje  konferencije zakazano je za 23. mart u 16.30h na sceni “Mata Milošević” na Fakultetu dramskih umetnosti, dok će istraživačke sesije 24. i 25. marta biti održane u prostoru Jugoslovenske kinoteke. Konferencija je otvorena za publiku.

Ova važna tema za savremeni teatarski kontekst ima nameru da doprinese razvoju dijaloga o izazovima savremene pozorišne prakse. Osnovne teme konferencije raspoređene su u nekoliko celina među kojima su:

  • Značenje političnosti pozorišta danas,
  • Novi pozorišni produkcioni oblici I strategije,
  • Javne poltike I savremene teatarske forme,
  • Političnost pozorišta i društveni procesi, Pozorište I zajednica itd.

Sa preko 80 prijavljenih učesnika koji su autori tematski i metodološki raznolikih radova, Konferencija će centralnim i pratećim programom doprineti razumevanju različitih kulturnih i geopolitičkih pitanja.

Učesnici konferencije su neki od najprominentnijih svetskih, evropskih, regionalnih i domaćih teatrologa i istraživača u oblasti studija pozorišta i izvođaštva, međutim jedan broj učesnika „dolazi“ i iz pozorišne prakse što stvara mogućnost susreta najaktuelnije pozorišne teorije i prakse.

S obzirom da istraživači dolaze i van evropskog kontinenta, ovaj skup će pokušati  da prevaziđe manjkavosti eurocentričnih perspektiva, te otvara mogućnost za promišljanje globalnih obrazaca u kojima pozorište deluje.

Među uvodničirama konferencije najavljen je profesor Roehempton Univerziteta i autor knjige “Pozorište i politika” dr Džo Keleher,  koji će održati plenarno predavanje.

Konferenciju će otvoriti rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu Zoran Erić, a početak skupa obeležiće i govor umetnika, reditelja Kokana Mladenovića.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…