Poznati nominovani za ovogodišnju nagradu za slobodu štampe

Reporteri bez granica

Pariz, 25. oktobar 2015. – Reporteri bez granica objavili su imena 22 kandidata za ovogodišnju nagradu za slobodu štampe koju će ta organizacija dodeliti u saradnji sa francuskim kanalom TV5 Mond.

Nominovani ove godine dolaze iz 19 zemalja, i mnogi od njih bili su izloženi progonu ili se nalaze u zatvoru zbog svog novinarskog angažmana, dok su pojedini izloženi pretnjama i fizičkom nasilju.

U kategoriji medija nominovani su listovi, web stranice, novinske agencije, radijske i televizijske stanice koje su suočene sa stalnim uznemiravanjem kao što su web stranica 64Tianwang iz Kine, prva nezavisna web radijska stanica Radio M u Alžiru, neprofitna novinska agencija Agência Pública iz Brazila i drugi.

Među novinarima koji su preuzeli rizik tokom svog medijskog izvještavanja navode se novinari iz Sirije, Afganistana, Kolumbije, Južnog Sudana, Francuske, Egipta i sa Maldiva. 

Neki od nominovanih u kategoriji građanina-novinara i blogera su i Kinezi Lu Yuyu i Li Tingyu, bloger Ali Al-Mearaj iz Bahreina, bivši ratni reporter Leonardo Sakamoto iz Brazila i drugi.

Pobednici u svakoj od kategorija dobit će novčanu nagradu u iznosu od 2.500 evra, a nagrade će biti uručene na ceremoniji u Strazburu, 8. novembra.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…