Poziv na borbu za zabranu biometrijskog nadzora u Srbiji

video nadzor

Beograd, 09. decembar 2020. – Inicijativa #hiljadekamera pozvala je građane i organizacije da učestvuju u zajedničkom finansiranju pravne i građanske borbe za zabranu biometrijskog nadzora u Srbije.

Tokom ograničene promocije i prvog dana javne kampanje, prikupljeno je više od 400.000 dinara, odnosno 40 odsto ciljane sume, saopštila je SHARE fondacija.

Kampanja je pokrenuta posrdstvom platforme za mikrodonacije i može se naći na adresi hiljadekamera.rs/doniraj, a sva prikupljena sredstva koristiće se za dalju analizu tehnologije i pokretanje pravnih mehanizama protiv masovnog nadzora, nastavak mapiranja i obeležavanja kamera u javnom prostoru i druge građanske akcije, kao i edukaciju i informisanje šire javnosti, navodi se u saopštenju.

Fondacija podseća da se „pametne kamere za biometrijski nadzor postavljaju u javnim prostorima Beograda, čak i u vreme pandemije, najavljujući vreme ‘nove normalnosti’ svakodnevnog kršenja prava građana zaštićenih Ustavom i zakonima“.

„Sistem koji omogućava prepoznavanje lica i analizu kretanja na osnovu masovnog, neselektivnog prikupljanja ličnih podataka, uvodi se u netransparentnom procesu, pa je javnost do danas ostala uskraćena za informacije o ceni sistema, lokacijama kamera i rizicima po privatnost građana“, naglašeno je u saopštenju.

Reagujući na izostanak društvene debate i informacija od javnog značaja, građani i organizacije pokrenuli su platformu hiljade.kamera.rs i počeli sami da mapiraju sistem na terenu, a do danas je na ovaj način, kako se navodi, verifikovano skoro trostruko više kamera sa biometrijskim karakteristikama u odnosu na broj koji je objavio MUP.

Prema mapi sačinjenoj na osnovu podataka građana, Beograd trenutno ima najmanje 1.001 kameru na 469 lokacija.

Otkrivene su i brojne neusaglašenosti sa važećim zakonima, izostanak analize rizika i potreba, a utvrđeno je i da ne postoji unapred definisan plan lokacija predviđenih za kamere, baziran na detaljnoj analizi krivičnih dela, kako je ranije najavljeno iz policije, upozorila je SHARE fondacija.

Prošlog meseca, inicijativa je pokrenula i peticiju za zabranu biometrijskog nadzora, u okviru kampanje koja se vodi širom Evrope, a sve aktivnosti finansirane su isključivo resursima aktivista i organizacija okupljenih u inicijativi, navedeno je u saopštenju.

Nosilac kampanje je SHARE Fondacija u korist inicijative #hiljadekamera, a prikupljanje donacija traje do 5. januara.

Za podršku u iznosu od 1000 dinara i više predviđeni su paketi zahvalnosti koji obuhvataju informativne sadržaje o digitalnim pravima i bezbednosti na internetu, stikere za obeležavanje kamera, ali i odevne predmete dizajnirane da zbunjuju sistem za prepoznavanje lica, navedeno je u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…