Požega: Još jedna pobeda građana nad bahatom vlašću

Protest u Požegi

Požega, 16. mart 2018. – Organizacioni odbor ’’Protesta u Požegi’’ saopštio je da su građani, podnoseći više od sto primedbi na urbanistički projekat za lokaciju Stara autobuska stanica, koji zahvata parcelu i nelegalni objekat koje je požeška vlast odlučila da kupi, uspeli u tome da Komisija za planove odbaci taj sporni dokument.

Podsećamo, suvlasnik navedene parcele i nelegalnog objekta je suprug Zorice Mitrović (SNS), predsednice SO Požega, a lokalna vlast je početkom februara odlučila da te nekretnine kupi za 12 miliona dinara iz opštinskog budžeta.

Sporna transakcija, od koje je vlasnik odustao zbog pritiska javnosti, ali ne i požeška vlast, izazvala je proteste građana koji su tražili da se ona ukine, da čelnici opštine podnesu ostavke i pozvali državne organe da reaguju.

’’Ovo je još jedna pobeda građana nad bahatom vlašću i jasna poruka opštinskom rukovodstvu da nećemo odustati od svojih zahteva, među kojima je smena opštinskih čelnika samo prvi korak ka krivičnom procesuiranju njihove kriminalizacije javnih funkcija i privatizacije vlasti’’, poručuju iz Organizacionog odbora „Protesta u Požegi“, koji je, od 11.februara, organizovao četiri protestna okupljanja u tom gradu.

Uz navode da su ’’neposredni uvid i javna prezentacija izmenjenog urbanističkog projekta organizovani u holu zdanja lokalne skupštine, od 08. do 14. marta’’, dodaje se i to da su ’’građani, u tom periodu, opet podneli više desetina primedbi na izmenjeni urbanistički projekat, koji je protivan javnom poretku i interesu svih građana Požege’’.

’’Urbanistički projekat trebalo je da posluži kao sredstvo opštinske vlasti da se nelegalni objekat u vlasništvu supruga Zorice Mitrović, predsednice SO, privede nameni koja je u suprotnosti sa Planom generalne regulacije opštine Požega i tako, mimo zakonom predviđene procedure, na mala vrata ozakoni’’, navodi se u saopštenju.

’’Građani su bili dosledni u odbrani svojih interesa i, nizom utemeljenih primedbi, primorali su Komsiju za planove da na današnjoj sednici u potpunosti odbaci predloženi urbanistički projekat i da praktično uvaži sve suštinske primedbe građana’’, zaključuje se u tom saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…