Povratnici u Srbiju po osnovu ugovora o readmisiji su na meti diskriminacije

diskriminacija

Beograd – Nakon povratka u Srbiju, povratnici se suočavaju sa nizom problema koji otežavaju njihovu reintegraciju.

To je pokazalo najnovije istraživanje „Društveno-ekonomski položaj i reintegracija povratnika po Sporazumu o readmisiji u Srbiji u 2021.

Više od 70% povratnika se u Srbiji suočilo sa diskriminacijom u javnom prostoru iza koje stoje njima nepoznate osobe, pokazalo je istraživanje.

U istraživanju, objavljenom na Međunarodni dan tolerancije, 16. novembar, ukazano je i da se povratnici „svakodnevno suočavaju sa različitim oblicima diskriminacije“.

Ispitanici u anketi su naveli da su bili diskriminisani u zdravstvenoj ustanovi (58%), Centru za socijalni rad (50%), policiji (26%), u pravosudnim institucijama (11%).

Suočili su se, kako je navedeno, s diskriminacijom  u prodavnici (36%), javnom prevozu (34%), u banci (13%) dok je 19% njih bilo  izloženo diskriminaciji od strane šefova preduzeća.

Vođa Globalnog programa Nemačke razvojne saradnje „Migracije za razvoj“, koji u Srbiji sprovodi GIZ, Marija Bogdanović rekla je da su takva istraživanja od velikog značaja jer, kako je ocenila, bacaju svetlo na ugrožene kategorije društva i otvaraju prostor za poboljšanje njihovog položaja.

Istraživanje je pokazalo i da je, za razliku od muškaraca koji su diskriminaciju iskusili uglavnom u javnoj sferi, za žene specifično to što diskriminacija ne prestaje ni u porodici”, navela je Bogdanović.

U saopštenju je navedeno da su osim jedne žene, koja je izričito navela da do sada nije imala iskustvo bilo kakve diskriminacije, sve druge davale brojne primere izloženosti diskriminaciji u različitim kontekstima – u institucionalnom okruženju, u zajednici, u porodici.

Na osnovu izjava ispitanica čini se da se diskriminacija tokom vremena ne smanjuje već povećava i da su nove generacije još izloženije različitim vidovima diskriminacije”, naveo je autor istraživanja Slobodan Cvejić.

Istraživanje je objavio Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije u saradnji sa SeConS, a uz podršku Globalnog programa Migracije za razvoj (PME). Program je deo šire inicijative nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…