Povratak poverenja u izborni proces izazov za demokratiju u Crnoj Gori

 Podgorica, 15. septembar 2016. (PR pres servis) –  Crna Gora je prešla značajan put u procesu demokratizacije, ali izazov i dalje predstavlja povratak poverenja građana u izborni proces, ocenjeno je iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Saradnica na programima u CGO, Željka Ćetković, kazala je u intervjuu za PR Centar povodom Svetskog dana demokratije 15. septembra da demokratski sistem nije lako izgraditi i u tom smislu, kako je navela, Crna Gora još puno treba da radi.

Ona smatra da je zabrinjavajuća činjenica da se Crna Gora, po indeksu stepena demokratije za 2015. godinu, nalazi na 79. mestu od 165 zemalja u svetu koje su analizirane, a iza Srbije, Hrvatske i Makedonije.

„Zabrinjavajuće je što vlasti ne smatraju to prioritetom, već se više trude da se zadrže na svojim pozicijama moći, tako da još uvek nisu došle u onaj trenutak kada iskazuju volju da se otvore prema različitostima i da otvore prostor nekim demokratskim principima i njihovim primenama. Međutim, taj proces je neuzaustavljiv i ja sam u tom pogledu optimista“, istakla je Ćetković.

Uzimajući u obzir aktuelni politički trenutak u Crnoj Gori, kako je kazala, izazov predstavlja povratak poverenja građana u izborni proces.

„Izbori koji će biti održani u oktobru su važan test za crnogorsko društvo i oni će zapravo pokazati u kojem smeru će Crna Gora da se razvija u narednom periodu. U tom pogledu imamo brojne nepravilnosti, naročito kada je u pitanju neažuriranje biračkog spiska, greške koje su se javile u primeni novog sistema elektronske identifikacije birača“, navela je Ćetković.

Ona smatra da veliki problem predstavlja odnos vlasti prema kritički orjentisanim nevladinim organizacijama od kojih, kako je navela, ne prihvataju kritiku kao korektiv, “već se obračunavaju sa liderima ovih organizacija na najprizemnije moguće načine“.

„Takođe, od dela opozicionih struktura, ne postoji veliko razumevanje uloge nevladinih organizacija u ovim procesima“, kazala je Ćetković.

Prema njenim rečima, demokratska politička kultura nije još uvek dominantna u Crnoj Gori, „naročito kada su u pitanju ovi izbori, glasačima se manipuliše“.

„Naše političke partije nisu još uvijek dovoljno ideološki profilisane, uglavnom su populitički orjentisane i na taj način manipulišu glasačima i kasnije trguju njihovim glasovima, što je nedopustivo“, upozorila je Ćetković.

Ona se, kako je rekla, nada da će političke partije, imajući u vodu aktuelni politički momenat, prepoznati značaj i da će se ophoditi demokratski zrelo i odgovorno.

Ćetković smatra da civilni stepen može doprineti povećanju stepena demokratije u Crnoj Gori, „ukoliko mu se dozvoli delovanje“.

„Vlasti nemaju tu praksu da sarađuju sa nevladinim organizacijama, što je ocena Evropske komisije koja je naglasila da je civilni sektor izuzetno važan za demokratski proces“, ukazala je Ćetković.

Na pitanje da li se možemo naučiti demokratiji i demokratskim principima kao što kaže slogan CGO „Demokratija se uči“, Ćetković je kazala da u toj nevladinoj organizaciji snažno veruju da je moguće naučiti demokratske principe.

„U tom pravcu razvijamo naše obrazovne i vezane programe. Ponosni smo na naš program „Škola demokratije“, koju je prošlo 770 građana u prethodnih 27 generacija. Demokratija se itekako može učiti, a rezultat tog učenja je demokratsko društvo odgovornih i osvešćenih građana, koji se bore za svoja prava i prava onih koji nisu to u mogućnosti“, istakla je Ćetković.

U ovkviru programa „Demokratija“, kako je navela, CGO sprovodi i podprogram „Politička memorija“ u okviru kojeg se bave izborima u delu izborne ponude.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…