Povezivanje mladih iz Beograda i Prištine ključno za normalizaciju

Aksel Ditman, ambasador Nemačke u Beogradu

Beograd, 16. novembar 2016.- Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman i predstavnici Inicijative mladih za ljudska prava iz Srbije i Kosova ocenili su da su proces dijaloga i povezivanje mladih ključni za normalizaciju odnosa.

Ditman je na otvaranju konferencije o odnosima Beograda i Prištine izrazio zadovoljstvo zbog okupljanja mladih iz regiona koji razgovaraju o važnim temama i razvijaju mreže, prenela je Beta.

"Dosta ste radili na nalaženju zajedničkih rešenja za izazove koji stoje pred vama u procesu normalizacije između Srbije i Kosova", kazao je on.

Nemački ambasador je naglasio da mladi daju važan doprinos medjusobnom razumevanju i dijalogu između Beograda i Prištine.

Kako je naveo, Nemačka pridaje veliki značaj dijalogu o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, koji se odvija uz posredovanje EU. 

Ditman je naglasio da nije dovoljno da se proces normalizacije posmatra isključivo kroz prizmu Evropske unije, navodeći da proces nije samo sredstvo za lakše dobijanje članstva u EU.

"Srbija i Kosovo su počeli ovaj proces iz ubeđenja da su bolji odnosi od ključnog značaja za bolji život ljudi koji žive na obe strane", rekao je Ditman.

Nemački ambasador je ocenio da već postoje neki primeri kao što je priznavanje diploma, sporazum o registarskim tablicama čija se implementacija očekuje uskoro.

"Znamo da je proces normalizacije ponekad pun izazova, kao i da su obe strane primorane na teške kompromise", naveo je on i dodao da 

Po njegovim rečima, još treba dosta da se postigne iz ovog procesa, prvenstveno u oblasti ekonomije, jer su, kako je naveo, Srbija i Kosovo važni trgovinski partneri.

Ditman je ocenio da "izazov dijaloga nije samo postizanje dogovora, već i njihova implementacija".

On je čestitao Beogradu i Prištini postizanje sporazuma o telekomunikacijama i rekao da očekuje da će se sporazum u potpunosti primeniti do kraja decembra što će uneti "novu dinamiku "u dijalog Beograda i Prištine.

Nemački ambasador je naglasio da je veoma važno da dijalog bude povezan sa mladim ljudima iz Srbije i Kosova koji će moći da doprinesu normalizaciji odnosa.

Predstavnica Inicijative mladih za ljudska prava iz Beograda Anita Mitić je ocenila da je za postizanje dobrih odnosa neophodno uzeti u obzir sve što se dogodilo tokom rata i priznati stradanja i žrtve.

Mitić je ocenila da političari u pregovorima u Briselu "traže laka rešenja", bez namere da priznaju prave probleme, i ukazala da prioritet u pregovorima mora da bude povezivanje ljudi. 

Ona je postakla učesnike konferencije da traže ono što im pripada, kako bi mogli da žive normalan život, kako u Srbiji, tako i na Kosovu.

Venera Čočaj, predstavnica Inicijative mladih za ljudska prava iz Prištine je rekla da ta organizacija podržava mlade aktiviste koji insistiraju na socijalnim promenana i ne boje se da kritikuju diskriminaciju, govor mržnje, rasizam, seksizam i sve druge oblike socijalne nepravde.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Svet, Vesti

Deset godina od smrti Nelsona Mandele

_______
Beograd – Na današnji dan pre deset godina,  5. decembra 2013. umro je Nelson Mandela, predsednik Južnoafričke Republike, čovek čije je ime postalo simbol borbe protiv rasizma. Mandela je bio…